Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 13:01

ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τέλεσε τα εγκαίνια του καθολικού της ιεράς μονής Αγίου Ιωάννου Πέρθης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα τελέστηκαν το Σάββατο τα εγκαίνια του καθολικού της ιεράς μονής του Αγίου Ιωάννου του Βουνού στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο και τους επισκόπους Μελόης κ. Αιμιλιανό και Κυανέων κ. Ελπίδιο, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Πέρθης.

Στο τέλος της ιεράς ακολουθίας και της θείας λειτουργίας που ακολούθησε, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον συμβολισμό των εγκαινίων και κάλεσε το εκκλησίασμα να ανανεώσει την υπόσχεση της αφιερώσεως που έχουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί προς τον Θεό. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε κατά το κήρυγμά του ότι «Όταν εγκαινιάζουμε μία εκκλησία είναι σαν να κάνουμε ένα βάπτισμα. Και αυτή η ακολουθία αποτελεί πρόκληση για εμάς να αναγεννηθούμε πνευματικά και να ανανεώσουμε την υπόσχεση του βαπτίσματός μας. Δηλαδή να μείνουμε πιστοί στη διδασκαλία και στις παραδόσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας».

Εν συνεχεία, ο Σεβασμίωτατος τόνισε ότι ο καθαγιασμός της εκκλησίας αποτελεί πρόσκληση για να ζούμε πνευματική ζωή, να ζούμε δηλαδή τη ζωή της Εκκλησίας. «Μπαίνω στην εκκλησία δεν σημαίνει μόνο ότι εισέρχομαι στο κτήριο. Σημαίνει κυρίως και πρωτίστως ότι εισέρχομαι στο πνεύμα και στην εμπειρία της εκκλησίας και τι σημαίνει ότι ζω την εμπειρία της Εκκλησίας; Πρώτον, ότι αγαπώ τον Χριστό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο. Δεύτερον, ότι έχω πνευματικό. Εξομολογούμαι και κάνω υπακοή. Δεν είμαι αυτόνομος. Τρίτον, ότι μετέχω συχνά στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τέταρτον, ότι προσεύχομαι και πέμπτο και κυριότερο, ότι δεν κατηγορώ και δεν κρίνω τους άλλους.

Όλοι εμείς που πάμε στην Εκκλησία επαναπαυόμαστε διότι έχουμε πνευματικό, κοινωνούμε συχνά, εξομολογούμαστε, κάνουμε πότε-πότε και καμιά προσευχή αλλά ξεχνούμε πως αν κατακρίνουμε τότε δεν ζούμε πνευματικά και δυστυχώς οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουν αυτή την τάση να κατακρίνουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αναφέρθηκε σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση της ιεράς μονής, μνημονεύοντας πρωτίστως τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Ιεζεκιήλ και Στυλιανό για τον οραματισμό τους να δημιουργηθεί αυτή η πνευματική εστία στη Δυτική Αυστραλία και για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση αυτού του σκοπού.

Κατόπιν, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό πρώτο ηγούμενο της Μονής, τον διάδοχό του, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ιερώνυμο, τον π. Γεώργιο Λιτά, ο οποίος μερίμνησε για την ανέγερση του Ιερού Ναού, καθώς και τις οικογένειες των μεγάλων δωρητών. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έδωσε ευεργετήρια γράμματα στους δωρητές της μονής, καθώς και αναμνηστικά δώρα από την τελετή των εγκαινίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ