Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 | 17:23

ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στα εγκαίνια της έκθεσης προσφυγικών κειμηλίων της μητροπόλεως Νεαπόλεως

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του Κ.Θ.Β.Ε. στη Μονή Λαζαριστών, η έκθεση Προσφυγικών κειμηλίων της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τον τίτλο: «Μικρά Ασία, χαίρε! Κιβωτός μνήμης».

Ο Αρχιεπίσκοπος κατόπιν προσκλήσεως του μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα επισκέφθηκε την τοπική Εκκλησία για να παραστεί στην εκδήλωση με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης με ιστορικά κειμήλια από την Μικρά Ασία. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης και τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως, ενώ παρέστησαν οι μητροπολίτες Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος και Λαγκαδά κ. Πλάτων, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, βουλευτές, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Νεαπόλεως για την πρόσκληση και εξέφρασε την συγκίνησή του για την έκθεση η οποία τον μετέφερε σε μία άλλη ατμόσφαιρα, σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν το σπίτι τους και την περιουσία τους και έφεραν μαζί τους μόνο ό,τι μπορούσαν και αισθάνονταν ότι είχε περισσότερη σημασία για αυτούς.

Επίσης, αναφέρθηκε στα σημαντικά κειμήλια που φιλοξενούνται στην έκθεση και σε άλλο σημείο έκανε λόγο για τις καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζοντας πως είμαστε μία οικογένεια. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και επεσήμανε ότι αυτό που μας δυσκολεύει σήμερα και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να το ξεπεράσουμε είναι η παρακμή και όχι η κρίση. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι χρειάζεται όλοι μαζί, Εκκλησία, Πολιτεία, Τοπικές αρχές και λαός να συνεργαζόμαστε τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, αλλά είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνιστά φόρο τιμής στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στα δυτικά της Θεσσαλονίκης υπήρξε κατεξοχήν χώρος υποδοχής των προσφύγων από την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη.

Μεταξύ των 85 εκθεμάτων συγκαταλέγονται κειμήλια από ενοριακούς ναούς από το μουσείο «Προσφυγικού Ελληνισμού» της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως, φορητές εικόνες, μεταλλικά και ξυλόγλυπτα λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα καθώς και έντυπες εκδόσεις εκκλησιαστικού και όχι μόνο περιεχομένου.

Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο επιταφίου που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τα Άδανα. Σύμφωνα με τους ειδικούς αρχαιολόγους, είναι αφενός νεότερο ως προς την χρονολόγηση και αφετέρου πολλά από αυτά αποτελούν προϊόντα λαϊκής καλλιτεχνικής παραγωγής, ωστόσο περικλείουν και εμπεριέχουν συναισθηματικές μνήμες τον αγώνα, την αγωνία και τον πόνο των προσφύγων, γνωρίσματα που τα καθιστούν ανεκτίμητα.

Να σημειωθεί, ότι νωρίτερα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την έδρα της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όπου είχε σύντομη συνάντηση και συνομιλία με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ