Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 8:22

O Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος στην Κέρκυρα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο νησί των Φαιάκων βρίσκεται από χθες ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων & πάσης Αλβανίας Αναστάσιος για να παραστεί στις εργασίες του συνεδρίου Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Αναστάσιος έφτασε αεροπορικώς χθες το πρωί τον οποίο υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, όπου και εψάλη Ιερά Παράκληση.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αφού καλωσόρισε μετά βαθυτάτου σεβασμού τον Μακαριώτατο και τους Μητροπολίτες Κεφαλληνίας Δημήτριο, Δωδώνης Χρυσόστομο και Αμαντίας Ναθαναήλ στο νησί του Αγίου Σπυρίδωνος, αναφέρθηκε στην ακτινοβολούσα προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, ο οποίος ανέστησε εκ θεμελίων την Ορθόδοξη Εκκλησία της γείτονος, καθιστώντας την παράδειγμα προς μίμησιν για ολάκερο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στην αντιφώνησή του αφού ευχαρίστησε τόσο τον Μητροπολίτη Κερκύρας, όσο και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την ευγενική πρόσκληση, επεσήμανε ότι ήρθε στην Κέρκυρα ως απλός προσκυνητής. “Όταν κανείς ασπάζεται τα ιερά λείψανα των Αγίων, αντιλαμβάνεται ότι η σιωπή των Αγίων είναι η πιο εύγλωττη μαρτυρία της Ορθοδοξίας. Εκείνο που ξεχώρισε τον Άγιο Σπυρίδωνα ήταν η ταπεινοφροσύνη του και η σιωπή του. Το ζητούμενο για τον Χριστιανό δεν είναι άλλο από την Αγιότητα. Η Αγιότητα δεν εκφράζεται πάντοτε με θαύματα, ή με το μαρτύριο, αλλά εκφράζεται στην καθημερινή ζώη”.

Επίσης τόνισε ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση σήμερα για την αγάπη και την μεγάλη ακτινοβολία της Ορθοδοξίας. Δεν πρέπει να λησμονούμε όμως τον λόγο του Κυρίου που λέγει ότι αυτός που τον αγαπάει πραγματικά τηρεί τις εντολές Του. Δυστυχώς εμείς οι Ορθόδοξοι πολλές φορές έχουμε μια μαγική εικόνα για την πίστη μας, περιοριζόμενοι σε εξωτερικές εκδηλώσεις. Η Ορθοδοξία παραμένει στηριγμένη στο Ευαγγέλιο. Τελικώς το ζητούμενο είναι να αυξήσουμε την αγάπη μας τόσο προς τον Θεό, όσο και προς τους ανθρώπους.

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου 2018 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πραγματοποίησε εκδήλωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, στο Αχίλλειο.

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος υπογράμμισε πως “Όλη η ζωή και το έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, αποτελούν υπόδειγμα όχι μόνο εκκλησιαστικού ανδρός και ηγέτη, αλλά και του οικουμενικού, του παγκόσμιου Έλληνα, ο οποίος δεν έμεινε στα λόγια και τις ιδέες, αλλά αφιέρωσε την ύπαρξή του στο να ανάψει όχι ένα αλλά πολλά κεριά στο σκοτάδι των καιρών μας. Μπήκε μπροστά και ενέπνευσε και εμπνέει. Τον ευχαριστούμε που είναι σήμερα εδώ κοντά μας”.

Σήμερα το πρωί, ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού, το οποίο οργανώνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος είπε κατά τον χαιρετισμό ότι “Δεν είναι ευχάριστο όταν κάποιος φεύγει από την πατρίδα του. Ο απόδημος έλληνας όμως έχει αποδείξει ότι δεν είναι μόνο ο τόπος που τον κάνει να αισθάνεται ότι έχει πατρίδα. Είναι κυρίως ο τρόπος, το ήθος, οι αξίες, οι παραδόσεις, το φιλοπρόοδον, η αριστεία, η δίψα για καταξίωση, ο ελεύθερος νούς. Βάση για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η πίστη στον Θεό. Των Ελλήνων οι κοινότητες στο εξωτερικό συγκροτούνται γύρω από την Ενορία, τον Ναό, τα πρόσωπα, την αυθεντικότητα της παραδόσεως. Μπορεί να έχουν φύγει από τον τόπο τους, αλλά στην καινούργια γη που κατοικούν φέρουν μαζί τους την νοσταλγία αλλά και τον τρόπο της Ελλάδος.

Γνωρίζουμε ότι απανταχού της γης επτανήσιοι Έλληνες δεν λησμονούν τους Αγίους της ιδιαιτέρας πατρίδας των, χτίζουν Ναούς στο όνομά τους, γιορτάζουν την μνήμη τους, δίνουν στα παιδιά τους και τα στα εγγόνια τους τα ονόματα των αγίων και δεν λησμονούν ότι η πατροπαράδοτη πίστη τούς κρατά και Έλληνες”.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε το 16ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων “Η Πλατυτέρα”. Θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν “το μυστήριο της πατρότητος”, με επίσημο ομιλητή τον κ. Χρήστο Γιανναρά, λόγιο, συγγραφέα και ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο στην Κέρκυρα ευρισκόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο οποίος και τόνισε την σπουδαιότητα του πνευματικού έργου που καλείται να φέρει εις πέρας ο Ιερεύς ως πατέρας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Το ζητούμενο παραμένει ο Αγιασμός και η Θέωση του ανθρώπου. Γι’ αυτό χρειάζεται μέσω της προσευχής να αποκτήσουμε περισσότερη αγάπη, πίστη και ταπεινοφροσύνη.

Σε προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος κάλεσε τους ιερείς να μην βλέπουν την πατρότητα στρεβλά, ούτε την ιερωσύνη ως επάγγελμα του βίου τούτου, αλλά την σχέση τους με τους ανθρώπους να την ντύνουν στην προοπτική των εντολών του Θεού, στην αγάπη, στο πλησίασμα, να είναι διάκονοι και όχι εξουσιαστές των ανθρώπων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γιανναράς ο οποίος σημείωσε ότι με την γέννηση εισάγεται ο άνθρωπος στην ύπαρξη. Ο πατέρας χαρίζει την ύπαρξη. Εντούτοις η κατανόηση αυτού του γεγονότος είναι δύσκολη. Δυστυχώς η Εκκλησία σήμερα θεωρείται ως ένα απλό συμπλήρωμα της ζωής. Αντιθέτως η Εκκλησία είναι η είσοδος σε έναν άλλο τρόπο του υπάρχειν. Δεν αρκεί η κατανόηση. Η οδός γνώσεως, βιώματος με άλλα λόγια, είναι η οδός της μετοχής στην αλήθεια εντός της Εκκλησίας. Στον τρόπο της Εκκλησίας συναντιόμαστε οι άνθρωποι με τον Θεό και μεταξύ μας και αυτό είναι γιορτή!

Όπως κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία, προς ενίσχυση τόσο της τράπεζας αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και του Νοσοκομείου της Κέρκυρας.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ