Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:10

O χειροτονητήριος λόγος του επισκόπου Ανδρούσης Κωνσταντίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μακαριώτατε,
Σεβασµιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,
Αδελφοί µου Κληρικοί καί Λαϊκοί.

Αίνον, δοξολογίαν και ευχαριστίαν αναπέµπω κατά την ιερή αυτή ηµέρα καί ώρα, προς τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό µας, «τον ποιούντα µεγάλα καί ανεξιχνίαστα ένδοξα τε καί εξαίσια» διότι ανάµεσα στον ευλογηµένο λαό Του, δεν παρέβλεψε την ταπεινότητα µου, και δεν αρνήθηκε να χορηγήσει και σε ‘µένα τον ανάξιο το θείο έλεος Του.

Εκείνος ο Παντεπόπτης Θεός οικονόµησε τόσο τέλεια τα γεγονότα της ζωής µου, ώστε µετέτρεψε την ασθένεια σε δύναµη, την αγνωσία σε γνώση, την ταπεινότητα και αφάνεια σε λαµπρότητα και δόξα, την οποία ουδέποτε διανοήθηκα ότι είναι δυνατόν να αποκτήσω. Δόξα σοί Κύριε δόξα σοι! Νοµίζω δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιµή, από το να καθίσταται ο χοϊκός και γήινος άνθρωπος κληρικός και Ιερέας, πολύ δε περισσότερο και Αρχιερέας των Μυστηρίων του Θεού.

«’Ω του θαύµατος, τι το περί εµέ τούτο γέγονε µυστήριον, τι καινότερον, τι σπουδαιότερον.»

«Δοξάζω του Πατρός και του Υιού την δύναµιν καί Πνεύµατος Αγίου υµνώ την εξουσίαν».

‘Οντως, το άκουσµα και το θέαµα ξένον και παράδοξον, διότι δια της αοράτου επιστασίας του Παναγίου Πνεύµατος σήµερα µε την ανύψωση µου εις επίσκοπο επισκιάζεται η αθλία µου ψυχή και το σώµα µε την πληρότητα της Αρχιερωσύνης.

Παράλληλα και σε µένα και στη ζωή µου τελείται το γεγονός της θυσίας του Υιού και Λόγου Του Θεού και προσφέρεται ο ίδιος ο Χριστός υπέρ της κόσµου ζωής και σωτηρίας.

Σήµερα πραγματοποιείται η προσωπική µου Πεντηκοστή κατά την οποία το Πνεύµα το Άγιον, ύστερα από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύµου προς την σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ψήφοις κανονικαίς των Σεβασμιωτάτων αγίων Αρχιερέων, τα ασθενή της ψυχής μου θα θεραπεύσει και τα ελλείποντα θα αναπληρώσει. Θα με καταστήσει υπηρέτη του Αγίου Σώματος Του Χριστού και της Εκκλησίας και διάκονο «των είς Χριστόν πιστευόντων».

Όταν πριν από τριάντα πέντε χρόνια η χάρις του Θεού οδηγούσε τα βήματα μου στη Θράκη, πρώτα για να υπηρετήσω την πατρίδα μας ως στρατιώτης στην Ξάνθη και ύστερα στην Αλεξανδρούπολη για να λάβω τον πρώτο καί τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, ουδέποτε είχα διανοηθεί ότι θα βρισκόμουν σήμερα ενώπιον σας, Μακαριώτατε για να λάβω δια των τιμίων χειρών σας τον τρίτον βαθμό της Ιερωσύνης, και να καταστώ Επίσκοπος και βοηθός σας και συνεργάτης σας και συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στο έργο και στα οράματά σας.

Παιδιόθεν ευρισκόμενος «είς τας Αυλάς τού Κυρίου», στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο χωριό μου Αλποχώριο του Πύργου Ηλείας, και διακονώντας τον μακαριστό πνευματικό μου πατέρα Ιωάννην Κουτσουνά του οποίου η ψυχή ας αναπαύεται μετά των Αγίων εις την αιωνιότητα, ουδέποτε διανοήθηκα θέσεις και αξιώματα μέσα στην Εκκλησία. Μόνη μου επιθυμία και πόθος ενδόψυχος ήταν να την διακονήσω ώς ένας απλός λευίτης.

Ακολούθως γεννήθηκε στην Ψυχή μου ο πόθος της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στον Άγιο Θεό. Ο πόθος αυτός βρήκε την εκπλήρωση του πλησίον του πολυσεβάστου Γέροντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως και νύν Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος ώς άλλος Μωυσής ανέλαβε την ευθύνη της ψυχής μου και της πνευματικής μου πορείας στην κατά Θεόν ζωήν μου. Μιάς πορείας μεστής Ιεραποστολικού ζήλου, Ορθοδόξου χριστιανικής λατρείας, εξαγγελίας του θείου λόγου στα ακριτικά χωριά του Έβρου και της Ροδόπης. Αγώνες και αγωνίες. Προσφορά και Θυσία προς τον συνάνθρωπο και συγκεκριμένα προς την νεότητα αφού εικοσιπέντε (25) ολόκληρα χρόνια διακόνησα το νεανικό έργο στον Έβρο και στην Ι. Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως ώς και επιμελητής και Διευθυντής του εκεί Οικοτροφείου με πολύ καλά αποτελέσματα που τα γευόμεθα μέχρι σήμερα.

Καί ιδού βρίσκομαι σήμερα “εν τω μέσω υμών” έτοιμος ζωσμένος το λεντίον της διακονίας για να πλύνω ώς ο Κύριος στον Μυστικό Δείπνο τούς πόδας τών αδελφών μου, και μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης εισέρχομαι στο μυστήριο της Εκκλησίας και της διακονίας ψυχών, εικόνων του Θεού.

Αυτήν την ώρα με καλεί η αγάπη του Κυρίου δια της ψήφου και των ευχών όλων σας να ανέλθω στο Θαβώρ του Επισκοπικού αξιώματος και να ζήσω την κορύφωση της προσωπικής μου Πεντηκοστής. Γι’ αυτό για μένα η θερμή προσευχή γίνεται επιτακτικό χρέος για την ορθή πορεία και τον προσανατολισμό της νέας μου διακονίας.

Η ευθύνη της έκφρασής της, στην πράξη είναι ευθύνη πορείας σταυρικής και μαρτυρικής, την οποία αποδέχθηκα προσβλέποντας εις Εκείνον που «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας». Καλούμαι λοιπόν να σταθώ άξιος αυτού του θεσμού, διακονώντας με όλες τις δυνάμεις μου την ενότητα της Εκκλησιας «εν τω συνδέσμω της ειρήνης».

Καλούμαι να διακονήσω τον ευλογημένο λαό του Θεού πλησίον σας Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.Κ. Ιερώνυμε και σεπτέ Ποιμενάρχη μας.

Συγκυρηναίος στο πολύπλευρο και καρποφόρο έργο σας.

Να γίνω ο έσχατος πάντων. Μόνο με μάτια δακρυσμένα και στήθη που πάλλονται από την ζέση της πίστεως μπορούν όχι μόνον να ατενίσουν τον Χριστόν αλλά και να ακουμπήσουν τον συνάνθρωπο και τα προβλήματα του.

Και τούτο συμβαίνει διότι τελικά μας σώζει αυτό που μας καταστρέφει, όπως σώζει τον σπόρο ο θάνατος του μέσα στη γή, που φυτρώνει και φέρει «καρπόν εκατονταπλασίονα».

Καλούμαι να γίνω θυσία σε μία εποχή που οι άνθρωποι φαίνεται ότι ξέχασαν το παρελθόν τους, την θεϊκή καταγωγή τους, και πασχίζουν εναγωνίως να τα διαγράψουν όλα από τη ζωή τους.

Σε μια εποχή, όπου τα πνευματικά θέματα και οι περί τον Θεόν ενασχολήσεις δεν αγγίζουν πλέον τους πιστούς.

Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει, τα ναρκωτικά και τα τροχαία θερίζουν και οι ασθένειες καταστρέφουν.

Σε μια εποχή που η πλεονεξία και η απληστία του ανθρώπου προκαλεί την αδίστακτη εκμετάλλευση του
ανθρώπου και ο ανταγωνισμός οδηγεί σε ποικίλες μορφές δουλείας.

Σε αυτή την εποχή καλούμαι να καταθέσω τον δικό μου λόγο, λόγο χριστοκεντρικό και σωτηριολογικό, να δώσω την δική μου μαρτυρία να γίνω δηλαδή συγκυρηναίος και συνοδοιπόρος των αδελφών μας, να τους οδηγήσω στην σωτηρία, στην κατάργηση της φθοράς, και του φόβου και του θανάτου, και στη Βασιλεία της αγάπης της οποίας «ουκ έσται τέλος».

Δεν υπάρχει πιο θαυμαστό στη διακονία του Επισκόπου από το να βιώσει με τους ευλαβείς μας χριστιανούς την Βασιλεία του Θεού πάσας τας ημέρας της ζωής του, και μάλιστα μέσα από την Θεία Λειτουργία. Εκεί θα εκφράσει την αγωνία του ως προσευχή για να μην χαθεί έστω και ένα πρόβατο από την ποίμνη του. Στην Αγία Τράπεζα θα εναποθέσει την προσευχή του, την θλίψη του, την χαρά του, την μετάνοια του και θα τα συνενώνει με τις αναζητήσεις, τις θλίψεις και τις αγωνίες όλων των χριστιανών μας. Η Αγία Τράπεζα ως σύμβολο του Δεσποτικού μνήματος είναι το κύτταρο στο οποίο ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος μας «έσται τα πάντα καί έν πάσιν».

Δόξα τώ Πατρί καί τώ Υιώ και τώ Αγίω Πνεύματι για το πλούσιο σε μένα έλεος Του.
Μακαριώτατε πάτερ καί Δέσποτα ,

Επιτρέψατε μου κατ’ αυτήν την ώρα της ζωής μου, μετά Θεόν, να εκφράσω τας έκ βάθους καρδίας μου ευχαριστίας προς την Υμετέραν Μακαριώτητα δια την απεριόριστη αγάπη και πατρική στοργή με την οποία περιβάλλετε την ελαχιστότητα μου, ώστε να με επιλέξετε μεταξύ άλλων ικανοτέρων εν Χριστώ αδελφών και να με προτείνετε στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας
της Ελλάδος ως βοηθό Σας.

Σας ευχαριστώ ακόμα και για την σημερινή είς Επίσκοπον χειροτονίαν μου, η οποία με αναβιβάζει είς τον ύψιστον της Ιερωσύνης βαθμόν. Ουδείς λόγος δύναται να εκφράσει τον πρός το πρόσωπο σας σεβασμό και την αγαπη μου.

Ασπαζόμενος υϊικώς την δεξιάν Σας, υπόσχομαι να εργασθώ με όλη την δύναμη της ψυχής μου στον αμπελώνα της Εκκλησίας μας, έχοντας πρότυπο μου τον Αρχιποιμένα Χριστόν και παράδειγμα μου την θυσιαστική πορεία του Ποιμενάρχη μου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Ο αγώνας και η αγωνία σας για τα ποικίλα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας να γνωρίζετε ότι θα είναι και δική μου μέριμνα και προσπάθεια στους πονεμένους και κουρασμένους ανθρώπους να βρίσκουν στο πρόσωπο σας και δι’ εμού, την εκπλήρωση του λόγου του φιλανθρώπου Χριστού, «δεύτε πρός με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς».

Ευχαριστώ Μακαριώτατε που μου δώσατε την ευκαιρία να εκπληρωθεί στη ζωή μου ο παραπάνω λόγος με την τοποθέτηση μου στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ως Διευθυντή και αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για όλα αυτά σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ.

Με ευγνωμοσύνη πολλή εκφράζω τις ευχαριστίες μου πρός τον Γέροντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, ο οποίος για τριάντα (30) και πλέον έτη εβάστασε το βάρος του καταρτισμού και της κατά Θεόν τελειώσεως της Ψυχής μου.

Η πολυχρόνια παρά τους πόδας του σπουδή και μαθητεία, μου χάρισε πολύτιμη πείρα και εμπειρίες που θα μου είναι αναγκαίες στη νέα μου ζωή.

Ευχαριστώ από καρδίας την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την τιμή και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου.

Ιδιαιτέρως, όμως, οφείλω να ευχαριστήσω ευγνωμόνως τον πολυσέβαστο Γέροντα Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ηλείας κ. Γερμανόν. Μητροπολίτη της ιδιαιτέρας μου πατρίδος.

Καταθέτω την ευγνωμοσύνη μου προς το πρόσωπον του. Ευχαριστώ τον θαυμάσιο αυτόν άνθρωπο με το ανεπίληπτον ήθος και την ευθύτητα του χαρακτήρος του, δια την πολλήν και άμετρoν αγάπην του προς την ταπεινότητα μου, για το ειλικρινές ενδιαφέρον του, για την πρόοδο και προκοπή μου έως και αυτής της στιγμής της εκλογής και χειροτονίας μου.

Από καρδιάς οφείλω ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.Μακάριον καρδιακό αδελφό και φίλο για την αγάπη την οποίαν πολυμερώς και πολυτρόπως εξεδήλωσε μέχρι σήμερα στο πρόσωπον μου.

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία μας, την εμπιστοσύνη, την αμέριστη συμπαράσταση του, την αγάπη του προς την ελαχιστότητά μου.

Τον Ιερό κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ιδιαιτέρως τους εφημερίους του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου με πρώτον τον προϊστάμενο π. Γεώργιο για την υποδειγματική συνεργασία μας.

Κατά την ιερή αυτή ημέρα οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους μακαριστούς γονείς μου, Τρύφωνα και Aσημίνα, οι οποίοι εκτός από το ζήν μου εχάρισαν ό,τι υψηλόν καί άγιον γεμίζει την ψυχή μου. Την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, την πηγαία ευσέβεια και τον ολοκληρωτικό σεβασμό στο Θεό και στον συνάνθρωπο.

Ας αναπαύονται οι ψυχές τους μετά των Αγίων.

Υποκλίνομαι με βαθύτατο σεβασμό και πολλή ευγνωμοσύνη πρό του ονόματος του μακαριστού Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κυρού Δαμασκηνού, ο οποίος εξαρχής με περιέβαλε με πολλή και πατρική αγάπη και μου ενεπιστεύθη την θέσιν του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως του, δια μια ολόκληρη επταετία.

Η συνεργασία μας ήταν υποδειγματική πρός όφελος του Ιερού κλήρου και του ευλογημένου λαού της Ροδόπης. Ελπίζω ότι σήμερα χαίρεται η Ψυχή του και δεν αμφιβάλλω ότι με συνοδεύει η ευλογία του και οι προσευχές του.

Ευχαριστώ τέλος όλους εσάς, τους αγαπητούς «εν Κυρίω αδελφούς» μου κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι προστρέξατε με πολλή αγάπη στην χαρά μου και με στηρίζετε με την παρουσία και τις προσευχές σας.

Τελειώνοντας τον λόγο μου, στρέφω και πάλι τον νού και την καρδιά μου προς Τον Μέγαν Αρχιποίμενα Χριστό:

Δέσποτα Θεέ και Κύριε του έλέους, ο δια την άφατον Σου πρόνοια και πολλήν αγαθότητα καλέσας με εις το μέγα τούτο της Αρχιερωσύνης αξίωμα, δός μοι λόγον καί σοφίαν ίνα δί’ ευχών του Μακαριωτάτου Πατέρα και Ποιμενάρχου μου και πάντων των Αρχιερέων, Ιερέων, Ιεροµονάχων, Μοναχών, Μοναζουσών και πάσης της έν Χριστώ ημών αδελφότητος καταστώ καλός και ωφέλιμος, γνήσιος και αληθινός μαθητής Του.

Κύριε, Κύριε επίβλεψον έξ ουρανού και κυβέρνησον μου την ζωήν, και γνώρισον μοι οδόν έν ή πορεύσομαι, ποιών καθ’ εκάστην το θέλημα Σου. Η Χάρις του Παναγίου και Ζωοποιού Σου Πνεύματος είη πάντοτε μετ’ εμού στηρίζουσα, φωτίζουσα και ενισχύουσά με δια πρεσβειών της γλυκυτάτης Σου Μητρός Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας καί δι’ευχών του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του Αγίου Πρωτομάρτυροςκαι Αρχιδιακόνου Στεφάνου και παντων τών Αγίων.

ΑΜΗΝ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ