Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 | 20:23

O Πατριάρχης Ιωάννης περιηγήθηκε σε ναούς της Πολωνίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στην Πολωνίας, περιηγήθηκε σε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια της χώρας, τονίζοντας ότι “Η Εκκλησία της Αντιοχείας είναι η καρδιά του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή και είναι επιφορτισμένη με το πνεύμα της συλλογικότητας εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια».

Αυτά τα λόγια είπε ο Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής στα παιδιά της ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Μπιελοστόκ, κατά την δοξολογία, όπου τον συνόδευαν ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, ιεράρχες της Αντιόχειας και της Πολωνίας. Τον κ. Ιωάννη υποδέχτηκε μεγάλο πλήθος πιστών ψέλλνοντας ύμνους και κρατώντας τριαντάφυλλα, υπό τους ήχους κωδονοκρουσιών.

Ο Πατριάρχης Ιωάννης δήλωσε ότι “οι γεωγραφικοί και ιστορικοί παράγοντες, έχουν καταστήσει την Εκκλησία της Αντιοχείας να είναι μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και του Χριστιανισμού εν γένει, και ιδίως στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο. Εμείς πάντα ως Ορθόδοξοι, καλούμαστε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας, αγάπης και αδελφοσύνης με πίστη στην κληρονομιά, την παράδοση και με άνοιγμα προς το μέλλον.”

Με τη σειρά του, ο ιερέας της ενορίας, π. Ιωάννης Γιάροσλβ, καλωσόρισε τον Πατριάρχη, τονίζοντας το βάθος της ιστορικής σχέσης μεταξύ των δύο εκκλησιών, που επιθυμούν να έλθει η ειρήνη στην Ανατολή. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν αναμνηστικά.

Στην συνέχεια ο κ. Ιωάννης επισκέφθηκε την ενορία Γεννήσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Μπιελοστόκ και έγινε δεκτός από τα παιδιά της εκκλησίας με αισθήματα χαράς και φιλοξενίας. Ο ιερέας της ενορίας π. Γεώργιος εξέφρασε την χαρά του στον Πατριάρχη Ιωάννη, λέγοντας ότι η επίσκεψή του είναι η κορύφωση των σχέσεων μεταξύ των δύο εκκλησιών της Αντιόχειας και της Πολωνίας.

Ο Πατριάρχης Ιωάννης απάντησε με ευχαριστίες λέγοντας ότι η Εκκλησία της Αντιοχείας επισκέφθηκε την Εκκλησία της Πολωνίας και τους ανθρώπους της, με αισθήματα αγάπης, ειρήνης και αδελφοσύνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πατριάρχης Ιωάννης επισκέφθηκε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Mπιαλιστοκ. Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι μια εκκλησία που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ..

Τέλος, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας επισκέφθηκε το μοναστήρι του Γενεσίου της Θεοτόκου στην πόλη της Ζβιέρκι όπου έγινε δεκτός τόσο από τον Επίσκοπο Μπιελοστόκ κ. Ιακώβ, την ηγουμένη του μοναστηριού, τις μοναχές και πλήθος πιστών.

Υπό τους ύμνους της αδελφότητος, ο Πατριάρχης Ιωάννης εισήλθε στο καθολικό του μοναστηριού και προσευχήθηκε για την ειρήνη σε όλη την περιοχή. Η ηγουμένη εξέφρασε την χαρά της στον Πατριάρχη Ιωάννη που επισκέφθηκε στην Πολωνία αλλά και το ιερό μοναστήρι, που είναι βυθισμένο στην πνευματικότητα και την ιερότητα.

Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Ιωάννης ευχαρίστησε για την υποδοχή και χαρακτήρισε το έργο του μοναχισμού στον αμπελώνα του Κυρίου, ως πολύ σημαντικό για τη ζωή της Εκκλησίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή το μοναστήρι χτίστηκε το 1993 και υπηρετούν 31 μοναχές, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ασκητισμού και ευλάβειας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ