Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 14:37

O Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Βουκουρέστι για τον εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τον πολιούχο της Ρουμανίας Άγιο Απόστολο Ανδρέα, που θα πραγματοποιηθούν στο νέο Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου.

Ο κ. Θεόφιλος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Πατριάρχη Βουκουρεστίου Δανιήλ να προεξάρχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του προστάτη της χώρας στον Καθεδρικού Ναού της Σωτηρίας του Έθνους που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018.

Τελευταία φορά, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος επισκέφθηκε το Βουκουρέστι ήταν το το 2014 στην εορτή του Αγίου Δημήτριου του Νέου, όταν μετέφερε τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού του Τιμίου Σταυρού.

Στη Ρουμανία, ο Άγιος Ανδρέας απολαμβάνει ιδιαίτερη τιμή, καθώς θεωρείται ο Απόστολος του ρουμανικού λαού.

Πολλά μοναστήρια και εκκλησίες τον έχουν ως προστάτη και το γιορτάζουν κάθε χρόνο, διοργανώνοντας πολλές θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα μέρη όπου τιμάται.

Μάλιστα η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε το 1995 ότι η Ημέρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα να φέρει κόκκινο σταυρό στο ημερολόγιο της Εκκλησίας και το 1997 ανακηρύχθηκε Προστάτης της Ρουμανίας.

Η ημέρα του εορτασμού αποτελεί εθνική εορτή μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 14ης Νοεμβρίου 2001. Το 2012 καθιερώθηκε στη Ρουμανία ως επίσημη αργία.

Εξαιτίας της ευλάβειας των ρουμάνων πιστών στον Απόστολο Ανδρέα, ο Άγιος επελέγη ως προστάτης του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, ο οποίος θα είναι ένας σημαντικός αρχιτεκτονικός και τουριστικός προορισμός για το Βουκουρέστι, τη μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει ακόμα Καθεδρικό ναό για τους ορθόδοξους.

Ο Εθνικός Καθεδρικός Ναός θα εγκαινιασθεί στις 25 Νοεμβρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Photo credit: Robert Nicolae / Archival Basilica.ro

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ