Βαλκάνια

O Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Βουκουρέστι για τον εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Στο Βουκουρέστι βρίσκεται από χθες ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τον πολιούχο της Ρουμανίας Άγιο Απόστολο Ανδρέα, που θα πραγματοποιηθούν στο νέο Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου.

Ο προκαθήμενος τη Σιωνίτιδος Εκκλησίας έφτασε στον Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου όπου ο Πατριάρχης Δανιήλ τον υποδέχθηκε με θέρμη λέγοντας «Καλώς ήρθατε στη χώρα μας και στην Εκκλησία μας!»

Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a ajuns în România. Mâine, Preafericitul Părinte Teofil va oficia Sfânta Liturghie împreună cu Patriarhul României la primul hram al Catedralei Naționale #LIVE

Gepostet von Agenția de știri Basilica am Donnerstag, 29. November 2018

Από την πλευρά του Πατριαρχης Ιεροσολύμων θυμήθηκε την τελευταία επίσκεψή του στην Ρουμανία το 2014, θαύμασε το «αρχιτεκτονικό στολίδι του Βουκουρεστίου και ολόκληρης της Ρουμανίας» και δήλωσε ενθουσιασμένος που θα συμμετάσχει στους εορτασμούς του προστάτη και πολιούχου της Ρουμανίας.

Στη Ρουμανία, ο Άγιος Ανδρέας απολαμβάνει ιδιαίτερη τιμή, καθώς θεωρείται ο Απόστολος του ρουμανικού λαού.

Πολλά μοναστήρια και εκκλησίες τον έχουν ως προστάτη και το γιορτάζουν κάθε χρόνο, διοργανώνοντας πολλές θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα μέρη όπου τιμάται.

Μάλιστα η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε το 1995 ότι η Ημέρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα να φέρει κόκκινο σταυρό στο ημερολόγιο της Εκκλησίας και το 1997 ανακηρύχθηκε Προστάτης της Ρουμανίας.

Η ημέρα του εορτασμού αποτελεί εθνική εορτή μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 14ης Νοεμβρίου 2001. Το 2012 καθιερώθηκε στη Ρουμανία ως επίσημη αργία.

Photo credit: Basilica.ro

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Κοινό ανακοινωθέν Προκαθημένων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου

Αναδημοσίευση

Συνάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Οικουμενικός: «Η Εκκλησία της Ρουμανίας θα συμβάλλει στη διατήρηση της ενότητας»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Με σύσφιξη δεσμών απαντούν στην Ακοινωνησία της Μόσχας Ιεροσόλυμα και Κωνσταντινούπολη

Ανδρέας Λουδάρος