Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 | 12:45

O Μητροπολίτης Κορωνείας στη Μητρόπολη Πέτρας & Χερρονήσου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ο παρεπιδημών στον Αγ. Νικόλαον Κρήτης Σεβαςμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε με πρόσκληση του οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο εορτάζον Ι. Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Χριστού – του Αφέντη Χριστού – συγχοροστατούντος του παρεπιδημούντος επίσης Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τελμησού κ. Ιώβ.

Η λέξη ”μεταμόρφωση” είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας στο κήρυγμά του προήλθε από το ”μετεμορφώθη” του Ευαγγελίου, όταν, επάνω στο Θαβώρ η δόξα της θείας Φύσεως του Χριστού διεπέρασε το κέλυφος της ανθρώπινης φύσεώς Του, με την οποία ενώθηκε για να την ανακαινίσει.Γιατί ο Χριστός δεν ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος ή ένας σπουδαίος διδάσκαλος απλώς. Ήταν ο Θεός,που ενανθρώπισε. Δηλ.το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός του Πατρός κατήλθε στην γαστέρα της Παναγίας και ενώθηκε με την ανθρώπινη φύση. Πήρε ψυχή και σώμα ανθρώπινο,για να ανακαινίσει και να αγιάσει την φθαρμένη απο την αμαρτία ανθρώπινη ύπαρξη και γεννήθηκε ως Θεάνθρωπος. Γι ‘ αυτό και η Παναγία ονομάζεται και είναι Θεοτόκος.

Η λέξη ”μεταμόρφωση” μας θυμίζει τις πιο κάτω συγγενικές λέξεις:

1. Μόρφωση. Γνώση,επιστήμη.Σπουδαία ! Χωρίς παράλληλη ψυχική καλλιέργεια ¨ χωριζομένη αρετής ¨ μπορεί να καταστεί και επικίνδυνη.( παραβαλε όπλα μαζικής καταστροφής ).

2. Παραμόρφωση. Εξωτερική από ατύχημα,ασθένεια ή από τον χρόνο ή εσωτερική από την αμαρτία και τα πάθη, που είναι και η χειρότερη.

3. Αναμόρφωση. Με το επαναλαμβανόμενο Βάπτισμα, την δια βίου δηλ. μετάνοια,όταν το Αίμα του Χριστού καθαρίζει ”την συνείδησιν ημών από νεκρών έργων” (Έβρ.θ.14).

Έτσι μόνο μεταμορφούμενοι ”από δόξης εις δόξαν” θα φθάσουμε στην μεταμόρφωση ”εν δόξη εν τη Βασιλεία του Πατρός ημών.”

Σε αυτήν είμαστε όλοι καλεσμένοι, ”κλητοί.” Είθε, αγωνιζόμενοι συν Θεώ, να αναδειχθούμε και ”εκλεκτοί.”
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Ορθρο και κατά την Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του χωρίου Πρίνα.

Την Θ. Λειτουργία ετέλεσε ο Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Καροφυλλάκης από την Μητρόπολη Νικαίας με τον εφημέριο του Ναού.Τον Θ. Λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιωτατος. Αφού επιγραμματικά αναφέρθηκε στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, πήρε αφορμή για τις σκέψεις του από τον ύμνο ” Δεύτε αναβώμεν εις το όρος Κυρίου ” και τόνισε ότι η αποκλειστική προσκόλληση στα επίγεια δεν εξασφαλίζει ούτε την επίγεια ευτυχία, ούτε την ουράνια μακαριότητα. Μόνο όταν και τα ” άνω φρονούμεν ” βρίσκουμε την σωστή ισορροπία στην ζωή μας.

Τέλος προ της Απολύσεως έγινε Αρτοκλασία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ