Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 | 22:34

O εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | NEWSDESK Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο επίσημος εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας που διοργάνωσαν στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών οι Πρυτανικές Αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής, Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου με τίτλο: «H οικουμενικότητα της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών».

O κ. Κύριλλος τόνισε ότι “οι τρεις Ιεράρχες δεν παθητικοί θεατές των προκλήσεων της εποχής τους, ούτε ιστορικοί σχολιαστές γεγονότων, δεν υπήρξαν θεωρητικοί δάσκαλοι ενός συστήματος ιδεών, αλλά τέθηκαν μπροστὰ και αντιμετώπισαν οι ίδιοι συγκεκριμένα προβλήματα και με τὴν πολύπλευρη παιδεία τους, το ήθος τους, τη δύναμη του λόγου τους”.

Πρόσθεσε πως “οι τρεις μεγάλοι Ιεράρχες ανέδειξαν την οικουμενικότητα του Χριστιανικού λόγου ποὺ όχι μόνο διαλέγεται την ἑτερότητα, ἀλλὰ την αναδεικνύει ὡς ουσιώδες στοιχείο της χριστιανικής ταυτότητας. Έδειξαν και μαρτύρησαν ότι οι γνήσιοι Χριστιανοὶ δὲν είναι γνήσιοι, γιατὶ αυτοαποκαλούνται ὡς γνήσιοι, αλλὰ ἐπειδὴ είναι πολίτες της Οικουμένης, ανοικτοὶ στο ιστορικὸ είναι και γίγνεσθαι του κόσμου”.

Κατόπιν, Βυζαντινή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών απέδωσε επίκαιρους ύμνους.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Πανεπιστημιακό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα) το καθιερωμένο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους Ιδρυτές, Δωρητές, Ευεργέτες, Καθηγητές, Φοιτητές και το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ