Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 | 6:37

Η νυξ προέκοψεν

Γραφείο Ρεπορτάζ
Γραφείο Ρεπορτάζhttp://www.orthodoxia.info
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή της Τυρινής
(Ρωμ. ιγ΄ 11 – 14, 4)

Στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα ο μεγάλος διδάσκαλος και απόστολος των εθνών Παύλος μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη στιγμή της εξόδου μας από αυτόν τον κόσμο. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι για να πετύχουμε τη σωτηρία μας, οφείλουμε να εργαστούμε πνευματικά, ενάρετα.

Οφείλουμε να αποδείξουμε έργω και λόγω την πίστη μας προς τον Κύριο με έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από χυδαία απανθρωπιά και φρικτή σκληροκαρδία.

Ο απόστολος Παύλος λέει ότι έφτασε η ώρα να σηκωθούμε από τον βαθύ ύπνο της αμέλειας. Έφθασε η ώρα της ένδοξης Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου και πρέπει να δείξουμε ζήλο και να αποδείξουμε ότι εργαστήκαμε πραγματικά.

Πρέπει όλοι να βιαστούμε αφού ο παρόν βίος μοιάζει με νύχτα σκοτεινή που έχει προχωρήσει, αλλά και η επόμενη μέρα έχει ήδη φτάσει, δηλαδή πλησιάζει η ώρα του θανάτου, η ημέρα της μελλούσης ζωής για τον καθένα μας.

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, πρέπει να διώξουμε από πάνω μας κάθε τι που μας κάνει κακό και είναι επικίνδυνο, πρέπει να αποφύγουμε τα έργα της αμαρτίας που γίνονται στο σκοτάδι και μοιάζουν με ενδύματα νυκτερινά. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τη ζωή μας με τη βοήθεια της ταπείνωσης και της προσευχής ώστε να ενδυθούμε με τα φωτεινά, τα υπέρλαμπρα και καθαρά ενδύματα της αρετής και της αλήθειας που θα μας πληρώσουν με τη θεϊκή αγάπη της Χάριτος του Θεού.

Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα στη ζωή μας και να ακολουθήσουμε πιστά τα λόγια του αποστόλου Παύλου που μας οδηγούν σε Εκείνον, τον Χριστό, ο οποίος καταστέλλει κάθε πνευματική επανάσταση και ηρεμεί «πᾶν γεῶδες καὶ ὑλικὸν ἡμῶν φρόνημα» και σβήνει «τὰ πεπυρωμένα βέλη τοῦ πονηροῦ», πρέπει να αποφύγουμε πράξεις που χαροποιούν τον δαίμονα, που αμαυρώνουν την εικόνα μας και αλλοιώνουν την πνευματικότητά μας.

Ο Παύλος αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετοί χριστιανοί που δεν είναι δυνατοί στην πίστη τους, που πίπτουν, όμως επιθυμούν να επανέλθουν, να σταθούν όρθιοι όπως πριν, γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας προς αυτούς, να είμαστε διακριτικοί απέναντι στην όποια αδυναμία τους με πολλή αγάπη χωρίς να επικρίνουμε ή να σχολιάζουμε τις απόψεις και τις ιδέες τους.

Ο απόστολος Παύλος φέρνει ως παράδειγμα τη νηστεία της τροφής και λέει ότι δεν πρέπει να κατακρίνουμε όσους δε μπορούν να κρατήσουν αυστηρή νηστεία διότι και αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στην Εκκλησία του Θεού, αφού ο ίδιος ο Θεός τους έχει δημιουργήσει και προσλάβει εντός αυτής.

Κανένας λοιπόν δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί και να σχολιάζει έναν υπηρέτη που έχει ως κύριό του τον Θεό. Την ευθύνη και το δικαίωμα για τον δούλο έχει ο κύριός του, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να τον διορθώσει, να τον ανορθώσει και να τον στερεώσει.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι ο Θεός επιθυμεί να έλθουν σε επίγνωση αληθείας και να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, μηδενός εξαιρουμένου. Για να γνωρίσει όμως ο άνθρωπος την πραγματική αλήθεια, πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι η μοναδική πηγή της Αλήθειας, η Ζωή και το Φως, ο Λυτρωτής και Σωτήρας πάντων και όταν πιστέψει ακράδαντα σε Εκείνον και το αποδείξει με πράξεις και λόγια, τότε να είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινωνός της ατελεύτητης Βασιλείας Του.

Ας προσέξουμε λοιπόν  κι ας λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το του αποστολικού λόγου: «Ἡ νὺξ προέκοψεν». Ο χρόνος κυλάει ασταμάτητα και ο παρών βίος που μοιάζει με νύχτα σκοτεινή προχωράει και η ημέρα της μελλούσης ζωής πλησιάζει.

Ο επίγειος χρόνος τελειώνει σύντομα και γι’ αυτό ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο, τις ώρες, τις στιγμές, τα δευτερόλεπτα της ζωής μας. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε στο τελευταίο μήνυμά του απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό για τελευταία φορά, πριν την κοίμησή του,  ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος: «…Αν υπάρχει κάτι που δεν τιθασεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού και το αύριο σήμερα και χθες κι εμείς παρασυρόμαστε προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες, παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα…».

Αγαπητοί μου…

Ας επενδύσουμε στη μετάνοια, την πραγματική αλλαγή της όλης μας ζωής με τη βοήθεια της προσευχής και της συμμετοχής εις τα ιερά μυστήρια της αγίας μας Εκκλησίας, ιδιαιτέρως στο Μυστήριο των Μυστηρίων, τη Θεία Ευχαριστία. Τότε μόνο θα βρούμε και θα απολαύσουμε την αληθινή ανάπαυση, τότε μόνο θα ζήσουμε πραγματικά στον τόπο της παρηγοριάς και της ανακούφισης, μακριά από κάθε στεναγμό, οδύνη και λύπη.

Έτσι θα βρούμε απάντηση στο φοβερό μυστήριο του θανάτου, μια απάντηση που όπως σοφά λέει στο παραπάνω μήνυμά του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος: «δίδεται μόνον από τη χριστιανική μας πίστη».


*Ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ