Ένα ακόμη βιβλίο κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Δημητριάδος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Πρόκειται για φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «ἐν τῇ ὁδῷ, ᾗ ἐπορεύθημεν»: Ασύχναστοι τόποι στη Μητρόπολη Δημητριάδος και υπογράφεται από την Όλια Γκλούσενκο και τον Κωστή Δρυγιανάκη.
Περιλαμβάνει ένα μικρό εισαγωγικό κείμενο και πάνω από διακόσιες έγχρωμες φωτογραφίες από ναούς, ξωκλήσια και μοναστήρια της ηπειρωτικής Μαγνησίας και της Αγιάς (που υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Δημητριάδος). Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων) και του ευρωπαϊκού προγράμματος Resilience, και εντάσσεται στις δραστηριότητες του Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.
Όπως το δηλώνει και ο τίτλος, το λεύκωμα εστιάζει σε ένα λιγότερο γνωστό τμήμα του εκκλησιαστικού κόσμου της περιοχής, το οποίο, παρά το αισθητικό και συχνά αρχαιολογικό του ενδιαφέρον δεν έχει ως σήμερα αναγνωριστεί ως πόλος έλξης ενδιαφέροντος. Δεν λείπουν ωστόσο και οι ιδιαίτερες λήψεις από εμβληματικούς ναούς της περιοχής, όπως ο ναός των Ταξιαρχών στις Μηλιές του Πηλίου ή ο ναός του τιμίου Προδρόμου στη Μακρινίτσα, ενώ το τελευταίο τμήμα του βιβλίου επιχειρεί μια αποτύπωση της λατρευτικής ζωής, τόσο σε κεντρικούς ναούς του Βόλου όσο και σε προάστια και σε απομακρυσμένα χωριά. Ενσωματώνοντας αντιλήψεις της σύγχρονης πολιτισμικής ανθρωπολογίας, οι δυο φωτογράφοι καταγράφουν αυτό που συναντούν χωρίς προσπάθειες εξωραϊσμού, αναζητώντας τη ιδιαιτερότητα που κρύβεται στις καθημερινές λεπτομέρειες, επιχειρώντας την κατάργηση του μουσειακού διαχωρισμού του παρελθόντος από το παρόν και εν τέλει αναδεικνύοντας την ομορφιά που προκύπτει από το συνδυασμό αυτών των επιμέρους στοιχείων.
Το λεύκωμα αποτελεί καρπό εργασίας σχεδόν μιας εικοσαετίας (με εικόνες από το Πάσχα του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2022) και ενσωματώνει δυο διαφορετικές ματιές που συνομιλούν ουσιαστικά μεταξύ τους· αυτή του «ντόπιου» Κωστή Δρυγιανάκη που γνωρίζει τη γεωγραφία του χώρου και τις νοηματοδοτήσεις του και εκείνη της «επήλυδος» Όλιας Γκλούσενκο –από το Βορόνεζ της Ρωσίας– η οποία βλέπει τον ίδιο κόσμο απαλλαγμένη από τα όποια στερεότυπα. Οι δυο αυτές ματιές προσφέρουν, η κάθε μια με τον τρόπο της, προβληματισμούς απέναντι στο αυτονόητο αλλά και δεκτικότητα απέναντι στο άγνωστο, θέτοντας έτσι ερωτηματικά για τη δύναμη του ασθενούς και την αδυναμία του ισχυρού, για την πτητικότητα του σταθερού και τη μονιμότητα του παροδικού, και επιχειρώντας εν τέλει μια υπέρβαση των κάθε είδους δυϊσμών.
Το βιβλίο διατίθεται κεντρικά από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και είναι ήδη διαθέσιμο σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.