Δε, 15/07/24 | 5:52

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Νέο Φάληρο: Ξεκίνησαν οι εργασίες για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Άρχισαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, οι εργασίες της «ΛΓ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Παλαιά Διαθήκη: Αμφισβητήσεις, παρερμηνείες, πολεμική».

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως τελούν υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Συμμετέχουν Εντεταλμένοι εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα εννέα Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Η Συνδιάσκεψη διεξάγεται υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων και φιλοξενείται στην Ιερά Μητρόπολη  Πειραιώς.

Στην αρχή ετελέσθη Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ και ακολούθως ανεγνώσθησαν τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Βράτσης κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), Χίου κ. Μάρκος, καθώς και ο Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος.

Επίσης, παρέστησαν και ανέγνωσαν μηνύματα οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ιεροσολύμων, ο εν Αθήναις Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμ. κ. Ραφαήλ, Σερβίας, Πρωτοπρ. κ. Βλαντισλάβ Τοπάλοβιτς, Κύπρου, Πρωτοπρ. κ. Παναγιώτης Πίπης, Πολωνίας, Δρ. Γεώργιος Μπετλέικο και Αλβανίας, Πρωτοπρ. κ. Ιωάννης Μερκούρης.

Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε πως «Διαχρονικά, στη συνείδηση της Εκκλησίας και η Παλαιά Διαθήκη έχει ως επίκεντρο το πρόσωπο του Θεανθρώπου Κυρίου, καταγράφοντας όψεις του μυστηρίου της θείας Οικονομίας (Λουκ. 24, 27). Οι τύποι, τα σύμβολα, οι θεοφάνειες του άσαρκου Λόγου, ο προφητικός λόγος, αποτελούν αναμφισβήτητα γεγονότα και υπομνήματα του αποκλειστικώς χριστολογικού χαρακτήρα της, τόσο ως προς το περιεχόμενο και τον σκοπό της, όσο και ως προς την πρόσληψη και ερμηνεία της». Ακολούθως ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνδιασκέψεως.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο πρώτος Εισηγητής κ. Βασίλειος Τζέρπος, Επίκουρος Καθηγητής Καινής Διαθήκης, του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα: «Η Χριστολογική πρόσληψη και ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης στα βιβλία της Καινής Διαθήκης». Ο Ελλογιμώτατος κ. Καθηγητής με σαφήνεια κατέδειξε την ενότητα αμφοτέρων των Διαθηκών.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε πως «Η Παλαιά Διαθήκη είναι η “Γραφή”, στην οποία αναφέρονται και συχνά χρησιμοποιούν τόσο ο ίδιος ο Ιησούς, όσο και οι μαθητές και Απόστολοί Του στα βιβλία της Καινής Διαθήκης, είτε ως πρωταγωνιστές των γεγονότων που εκεί εξιστορούνται, είτε ως συγγραφείς των βιβλίων της. Οι αναφορές σε γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις της Παλαιάς Διαθήκης, ιστορικά έχουν σταθερή θέση στο πρωτοχριστιανικό κήρυγμα από την έναρξη της δημόσιας δράσης και διδασκαλίας του Ιησού στη Ναζαρέτ, έως το κήρυγμα των μαθητών και Αποστόλων Του στο πλαίσιο της ιεραποστολικής τους δραστηριότητας σε Ιουδαίους και εθνικούς. Δεν παρέλειψε να αναδείξει το χριστολογικό υπόβαθρο της ενότητας των δύο Διαθηκών και στην ερμηνεία των Πατέρων της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας τη συσχέτιση των δύο Διαθηκών, βάσει του σχήματος “υπόσχεση – εκπλήρωση”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ