ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης γύρω από το καυτό θέμα των εμβολίων παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ στην εκπομπή “Evening Report” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το κατά πόσο πιστεύει ότι η Εκκλησία μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να πεισθούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο και αν η ίδια θα πράξη προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε πως «ο Ελληνικός λαός όπως και ολόκληρη η οικουμένη έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με ολόκληρη την Ιερά Σύνοδο από την πρώτη στιγμή της πανδημίας πήραν γενναίες αποφάσεις για να μπορέσουν να βοηθήσουν στην υπερκέραση αυτού του μεγάλου υγειονομικού εμποδίου. Οι αποφάσεις αυτές ήταν ξεκάθαρες υπέρ του εμβολιασμού για να μπορέσει να υπερκεραστεί αυτή η υγειονομική κρίση αφού το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα την οποία τόσο πολύ επιθυμούμε. Η Εκκλησία έχει βάλει πλάτη και θα συνεχίσει να το κάνει ακριβώς γιατί πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι ό,τι πιο δυναμικό υπάρχει αυτή τη στιγμή το οποίο είναι και επιστημονικά ελεγμένο ώστε να μπορέσει η κοινωνία να επανέλθει στα φυσιολογικά της δεδομένα».

Σε ερώτηση για το αν ο Αρχιεπίσκοπος ετοιμάζει κάποια επιστολή η οποία και θα αναγνωσθεί από τους ιερείς την Κυριακή στη θεία λειτουργία, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ανέφερε πως «αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι την άλλη εβδομάδα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όπου σίγουρα θα την απασχολήσει το θέμα και εκ των πραγμάτων θα υπάρχει ειδική αναφορά στο θέμα της διαδικασίας του εμβολιασμού. Όχι μόνο δηλαδή για να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να συνεχίσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ελληνική Πολιτεία αλλά να μπορέσουμε να συμβάλλουμε και εμείς στο μέτρο που μπορούμε σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Ερωτώμενος για το ποια πιστεύει ότι είναι η καταλληλότερη προσέγγιση ώστε να πειστούν και εκείνοι που παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο, ο κ. Γαβριήλ ξεκαθάρισε πως «όσοι με συναντούν και με ρωτούν αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο η απάντηση που τους δίνω είναι να ρωτήσεις τον γιατρό σου και αν εκείνος σου πει ότι μπορείς να το κάνεις τότε πήγαινε να το κάνεις. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι άλλο ο πνευματικός και ο ρόλος ο οποίος έχει για τα πνευματικά θέματα και άλλο τα ιατρικά θέματα. Μην συγχέουμε λοιπόν τους ρόλους. Άλλος ο ρόλος του πνευματικού και άλλος ο ρόλος του γιατρού. Στο συγκεκριμένο θέμα η Εκκλησία από την αρχή πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των εμβολιασμών και γενικότερα των μέτρων προστασίας».

Με αφορμή το διχασμό που έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα ο εμβολιασμός ανάμεσα στους πολίτες, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας διευκρίνισε πως ο εμβολιασμός είναι καθαρά θέμα ενημέρωσης. «Κάθε καινούργιο ιατρικό επίτευγμα το οποίο μας προσφέρει η επιστήμη είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία προσεύχεται υπέρ της επιστημονικής κοινότητας ώστε να κάνουν τα σωστά πράγματα. Στην παρούσα όμως φάση είναι πολύ σημαντικό κάθε τηλεοπτικό μέσο να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απλών εκπομπών όπου θα έρθουν λοιμωξιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες και να απαντήσουν στον κόσμο. Εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης και πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή τον κόσμο δεν μπορείς να τον πιέσεις με τον φόβο να κάνει κάτι αλλά πρέπει να τον πείσεις δίνοντάς του λογικά επιχειρήματα και ο εμβολιασμός είναι κάτι το τόσο απλό».

Σε ερώτηση γιατί πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τον εμβολιασμό από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες χιλιάδες ανακοινώσεις τόσο από τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και από τους γιατρούς, ο κ. Γαβριήλ απάντησε γιατί «όταν γίνεται επίσημη ανακοίνωση κάθε απόγευμα υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία θίγονται και αφορούν είτε τα μέτρα, είτε παράπλευρες ερωτήσεις. Η ενημέρωση πρέπει να στοχευθεί μόνο στο θέμα του εμβολιασμού για να μπορέσει και ο κόσμος να αντιληφθεί ότι το εμβόλιο δεν είναι κάτι το οποίο είναι συνωμοσιολογικό. Ούτε έχει να κάνει με το τέλος του κόσμου αλλά ούτε έχει να κάνει με τη ζωή του την ίδια».

Κληθείς να σχολιάσει στο τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο επιφυλακτικό στο να εμβολιασθεί, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας επεσήμανε πως «τον κόσμο τον κάνει επιφυλακτικό η διάχυτη πληροφόρηση η οποία είναι τόσο εύκολη από την πρόσβασή της μέσα από το διαδίκτυο. Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή θέλουν να μάθουν και αυτοί οι οποίοι μπορούν να τους πείσουν με τον καλύτερο τρόπο είναι μόνο η επιστημονική κοινότητα και κανένας άλλος. Η Πολιτεία πρέπει να δώσει τις προϋποθέσεις για να ακουστεί η φωνή της και εμείς ως Εκκλησία να ακούσουμε ώστε να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους με βάση αυτά που θα πουν οι επιστήμονες».

Στο ερώτημα πως η Εκκλησία αντιμετωπίζει μέσα στους κόλπους της τους αρνητές, ο κ. Γαβριήλ απάντησε πως «η Εκκλησία εκφράζεται πάντα μέσα από τη φωνή της Ιεράς Συνόδου και όποιος θέλησε να διαχωρίσει τη δική του θέση από την επίσημη θέση της Εκκλησίας τον έβαλε έξω από αυτή τη διαδικασία. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κυρώσεων για αυτούς οι οποίοι έχουν θέσει τον εαυτό τους σε ανυπακοή απέναντι στην Ιερά Σύνοδο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον μη εμβολιασμό ως αμάρτημα. Δεν θα κάνουμε αυτή τη στιγμή στους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να επιλέξουν ελεύθερα περισσότερο εκφοβισμό. Δεν είναι η εποχή για να χρησιμοποιούμε τέτοια επιχειρήματα. Πρέπει να έχουμε πειστικά επιχειρήματα για να μπορέσει ο μέσος άνθρωπος να καταλάβει το τι ακριβώς έχει να κάνει με την υγεία του. Εμείς αυτό που θα πούμε σαν Εκκλησία είναι μια πράξη αλληλεγγύης, είναι μια πράξη αγάπης».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η σχέση μεταξύ Εκκλησίας και επιστήμης σήμερα, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας διευκρίνισε πως «δεν μπορεί η σχέση αυτή να μην είναι άριστη αφού η ίδια η Εκκλησία έχει ένα τεράστιο επιστημονικό χώρο στον οποίο κινείται. Η επιστήμη της θεολογίας δεν είναι μόνο η πίστη μας. Η Εκκλησία δεν κάνει κάτι το οποίο δεν συμβαδίζει με την επιστήμη. Είναι λανθασμένο να λέγεται ότι η Εκκλησία μάχεται την επιστήμη. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με αυτό που είναι η Εκκλησία στο σήμερα και γενικότερα στην αποστολή της. Θεωρώ ότι μαζί με την επιστημονική κοινότητα και εμείς ως Εκκλησία μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Να επιλύσουμε πολλά προβλήματα αλλά και να διαφωτίσουμε πολλά θέματα στη ζωή μας».

Σε ερώτηση για το αν έχουν αφήσει πληγές η τυχόν διαφωνίες που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε πως «πιστεύω ότι σε μία υγιή σχέση σίγουρα υπάρχουν και κάποιες συγκρούσεις οι οποίες πάντα είναι γόνιμες. Νομίζω ότι η σχέση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό είναι άριστη για αυτό υπάρχει η δυνατότητα σε αυτό το επίπεδο τα προβλήματα πάντα τα επιλύονται. Αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ και έχει συμβάλλει καθοριστικά για να έχουμε πάντα ένα ήπιο κλίμα και να μπορούμε με απόλυτη ηρεμία να βρίσκουμε τους κοινούς δρόμους και λύσεις. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς έχει συνδράμει τα μέγιστα για να μπορούμε αυτή τη στιγμή να έχουμε μια αγαθή συνεργασία και σχέση. Εμείς αυτό που λέμε πάντα είναι αφήστε την Εκκλησία να κάνει τη δουλειά της για να μπορεί να υπάρχει ψυχική ηρεμία και γαλήνη στον κόσμο που το έχει τόσο ανάγκη».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το κατά πόσο υπάρχει η αίσθηση ότι μερικές φορές η Πολιτεία δεν σέβεται αρκετά την Εκκλησία και αν δέχεται την κριτική ότι και η ίδια με τη σειρά της δεν σέβεται αρκετά την Πολιτεία, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ανέφερε πως «όπως τώρα η Ελληνική Πολιτεία το πράττει για τους εμβολιασμούς και ζητάει την βοήθειά μας αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος. Εάν πάντα η Πολιτεία είχε αυτή την πολιτική να ζητάει την άποψη της Εκκλησίας, να συζητάμε και να έχουμε διάλογο τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Το πρόβλημα υπάρχει πάντα όταν επιλέγει η μία από τις δύο πλευρές να κλείσει την πόρτα του διαλόγου».

Ερωτώμενος για το κατά πόσο η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να απομονώσει πραγματικά όσους ιερείς επιμένουν ακόμη και σήμερα να ενσπείρουν την αμφιβολία στον κόσμο, ο κ. Γαβριήλ ξεκαθάρισε πως «στις μεμονωμένες και λίγες περιπτώσεις ιερέων οι οποίοι έχουν μια άλλη πολιτική και μια τελείως διαφορετική στάση η οποία χαρακτηρίζεται από έναν οπαδισμό, η Εκκλησία και το καταδικάζει και έχει όλα εκείνα τα μέσα έτσι ώστε να περιορίσει τα πρόσωπα αυτά και να δεχθούν τις κυρώσεις που η Εκκλησία προβλέπει. Δεν είναι η Εκκλησία ένας χώρος που είναι ξέφραγο αμπέλι. Υπάρχει η δυνατότητα μέσα από το επισκοπικό σύστημα κάθε ιερέας όταν παρακούει, όταν παραβιάζει μια από τις εντολές της Ιεράς Συνόδου όπως και ο επίσκοπος της κάθε τοπικής Εκκλησίας να υφίστανται τις συνέπειες. Μην προβάλλουμε όμως τα μεμονωμένα αυτά περιστατικά γιατί είναι λίγα. Όταν το κάνουμε δημιουργούμε περισσότερο θόρυβο και δίνουμε έτσι μεγαλύτερη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται ήρωες».

Θέλοντας να στείλει το δικό του προσωπικό μήνυμα προς όλους τους πολίτες, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας έκλεισε τη συνέντευξή του λέγοντας να μη χάνει κανείς το κουράγιο του. «Όλοι είναι πάρα πολύ κουρασμένοι και πάρα πολύ πιεσμένοι για αυτό είναι δικαιολογημένο να είναι οργισμένοι. Μην χάνουν όμως το κουράγιο τους και να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή πρώτη η Ελληνική Πολιτεία και όλοι συνδράμουμε για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση. Να Εμπιστευθούν την επιστημονική κοινότητα αφού αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους μας. Μην αισθάνονται ότι ο Θεός έχει εγκαταλείψει κανέναν άνθρωπο αλλά να είναι βέβαιοι ότι είναι εκείνος που καλύπτει τα κενά, τις αδυναμίες και τα προβλήματα τα οποία εμείς οι άνθρωποι δημιουργούμε. Να παραμείνουμε ενωμένοι μεταξύ μας και να πάψουμε να διχάζουμε τους ανθρώπους με τα προσωπικά διλήμματα που ο καθένας θέτει για προσωπικές επιδιώξεις. Τέλος να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε να γυρίσουμε στην κανονικότητά μας υγιής και να χαιρόμαστε αυτά τα όμορφα που ο Θεός έχει φτιάξει για τον άνθρωπο».

Ετικέτες: