Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 13:13

Νέα έκδοση από τη μητρόπολη Σερρών- Ο ναός του Προφήτη Ηλία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Κείμενο: Στέλλα Λώτη

Αφιερωμένη στον προφήτη Ηλία είναι η νέα έκδοση της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης και του ομώνυμου ναού στον οποίο τιμάται η εξέχουσα προσωπικότητα του προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης.

Η επιμελημένη έκδοση φέρει τον τίτλο «Ο Ιερός Ναός του Προφήτου Ηλιού Σερρών – Αγιολογικά-Εικονογραφικά» και μέσα από τις σελίδες της αναδεικνύεται ο προφήτης Ηλίας ως πρότυπο τελειότητος και ηγέτη του αναχωρητικού μοναχισμού. Ταυτόχρονα, προβάλλονται για πρώτη φορά τα περίτεχνα λειτουργικά σκεύη και τα εξαίσιας τέχνης ξυλόγλυπτα του ιστορικού ναού Προφήτου Ηλιού της πόλης των Σερρών.

«Ο ιερός και μυστικός κόσμος των σεπτών εκκλησιαστικών κειμηλίων, με τις υπέροχες συνθέσεις και την υψηλή πνευματικότητά του διδάσκει τις αλήθειες της Ορθοδόξου πίστεώς μας και εμπνέει», τονίζει στο χαιρετισμό του ο οικείος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, Θεολόγος. Για τον προφήτη Ηλία στο εορτολόγιο και την υμνογραφία αναφέρεται ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Σκαλτσής, ο οποίος επισημαίνει πως η εορτή του προφήτη στις 20 Ιουλίου καταγράφεται σε όλα τα βυζαντινά μηνολόγια και συναξάρια, αρχής γενομένης από το συναξάριο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και ότι στην υμνογραφική ακολουθία υπομνηματίζονται εύστοχα όλα τα περιστατικά της ζωής του προφήτου, ο οποίος τιμήθηκε ως άγιος από τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Για τη διατροφή του προφήτου Ηλιού από τον κόρακα στη μνημειακή ζωγραφική και στις φορητές εικόνες αναφέρεται ο διδάκτωρ βυζαντινής τέχνης και επιμελητής της έκδοσης, Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, ο προφήτης Ηλίας απεικονίζεται σε μεγάλο αριθμό τοιχογραφιών και φορητών εικόνων, είτε ως μεμονωμένη μορφή, είτε σε πολυπρόσωπες συνθέσεις όπως στη Μεταμορφωση, στη Ρίζα του Ιεσσαί, στη Ζωοδόχο Πηγή, στην Αποκάλυψη του Ιωάννου. Χαρακτηριστική ωστόσο είναι απεικόνιση του προφήτη Ηλιού και της θαυμαστής διατροφής του από τον κόρακα, όπου ο Θεός τον απέστειλε με την εντολή να τον τρέφει με άρτους το πρωί και κρέας το δειλινό. Στη μνημειακή ζωγραφική, όπως υποστηρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα με την παράσταση του προφήτου διατρεφομένου από τον κόρακα αποτελεί η παράσταση που απεικονίζεται σε κίονα στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ (12ος αιώνας).

Την έκδοση συμπληρώνει αφιέρωμα του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, με την περιγραφή του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Σερρών και τα κειμήλιά του και του πρωτοπρεσβυτέρου και ιερατικού προϊσταμένου, Γεωργίου Χίντζιου για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική. Ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού της αγιοτόκου πόλεως των Σερρών, σύμφωνα με εντοιχισμένη ενεπίγραφη πλάκα, ανεγέρθηκε το 1883. Αρχιτεκτονικά είναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο φωταγωγό και με υπερυψωμένο ευρύχωρο νάρθηκα-γυναικωνίτη στη δυτική πλευρά.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ