Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:24

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ

Νέα διάλεξη για την ορθόδοξη εξουσία συζητώντας τις θεολογίες της ιεραρχίας και της δημοκρατίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η επόμενη εκδήλωση της σειράς διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 7 το απόγευμα και ομιλήτρια θα είναι η Δρ. Άσλεϋ Πέρπερα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue (Ιντιάνα, ΗΠΑ).

Το θέμα της διάλεξης θα είναι, «Ορθόδοξη Εξουσία: Συζητώντας τις Θεολογίες της Ιεραρχίας και της Δημοκρατίας», ενώ θα δοθεί στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Στη διάλεξη, θα επιχειρηθεί μια επανεξέταση της σχέσης ανάμεσα στην Ορθόδοξη θεολογία και τις δομές εξουσίας και λήψης αποφάσεων που υποστηρίζει η θεολογία. Στην αρχή παρουσιάζονται ιστορικο-θεολογικά παραδείγματα που ιχνηλατούν τα όρια μιας ατελούς εκκλησιαστικής ιεραρχίας και στη συνέχεια εξετάζονται οι χριστολογικές βάσεις που υποστηρίζουν τη δημοκρατικότερη συμμετοχή εντός της Εκκλησίας αλλά και πέρα από αυτήν. Μέσω αυτής της ανάλυσης, η ομιλήτρια προτείνει ότι η θεολογία της εξουσίας που παρουσιάζεται σε αυτά τα παραδείγματα και τους θεολογικούς ισχυρισμούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία.

Αντί να αντιλαμβάνεται την εξουσία ως μέσο ελέγχου, η ομιλήτρια προτείνει έναν συμμετοχικό τρόπο διοίκησης που απελευθερώνει εκ θεμελίων και διακηρύσσει τη ζωή. Μια τέτοια θεολογική προσέγγιση της εξουσίας (που προέρχεται από τον Θεό, και ως εκ τούτου, όπως υπαινίσσεται ο (ψευδο)-Διονύσιος Αρεοπαγίτης, είναι «θεαρχική») μπορεί να βοηθήσει τους Ορθόδοξους να διαχειριστούν καλύτερα την εξουσία του κλήρου, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των λαϊκών χωρίς αποκλεισμούς και να καλλιεργήσει την διακονία για λογαριασμό των παραδοσιακά και κοινωνικά περιθωριοποιημένων.

Τη συζήτηση ωστόσο θα συντονίσει ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Γοβορούν, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Στοκχόλμης (Σουηδία), ενώ ο σύνδεσμος πρόσβασης στη διάλεξης είναι εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ