Τε, 12/06/24 | 21:39

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ

Νέα διάλεξη από την ακαδημία θεολογικών σπουδών Βόλου για τις φυλακισμένες και αποφυλακισμένες γυναίκες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η επόμενη ομιλία του κύκλου διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. με ομιλητή τον Κλήμη Πυρουνάκη Συντονιστή του Δικτύου Αποφυλακισμένων και Φυλακισμένων Γυναικών και τέως Διευθυντή του Σ.Δ.Ε. του Καταστήματος Κράτησης Ελεώνα Θήβας.

Το θέμα της διάλεξης είναι, «“Στο πίσω μέρος της κοινωνίας”: Φυλακισμένες και αποφυλακισμένες γυναίκες, η εκπαίδευση και η κοινωνική επανένταξη τους.» Η διάλεξη θα δοθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Forum (Δεληγιώργη 9, Βόλος) και θα έχει υβριδική μορφή με φυσική παρουσία και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θανάσης Καραγιάννης, Προϊστάμενος του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου.   

Το δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις μέσα στην φυλακή με σκοπό αφενός να αξιοποιούν οι κρατούμενες τον άφθονο «ελεύθερο» ή μάλλον νεκρό χρόνο τους και αφετέρου να προετοιμάζονται για την επανένταξή τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους. Ενδεικτικές τέτοιες δράσεις αποτελούν η ενισχυτική διδασκαλία, το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, η λέσχη ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής, το εργαστήριο ραπτικής, τα μαθήματα μουσικής κλπ.

Εκτός της φυλακής, το δίκτυο διατηρεί ξενώνα φιλοξενίας με την επωνυμία «Φιλοξένια» στην περιοχή Βικτώρια της Αθήνας για αποφυλακισμένες γυναίκες, σε τρία διαμερίσματα, που ενισχύεται από παράλληλες δράσεις όπως το εργαστήριο ραπτικής. Επιπλέον, το δικτυο ενισχύει οικονομικά άπορες γυναίκες με μικροποσά, παρέχοντας τους επίσης βοήθεια στις νομικές τους εκκρεμότητες.

Το Δίκτυο κινείται προς τη δημιουργία μιας αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας αλληλοϋποστήριξης για φυλακισμένες και αποφυλακισμένες γυναίκες. Η φιλοσοφία της κοινότητας είναι να παραμένει αθέατη χωρίς πρωτόκολλα εγγραφής. «Τα μέλη υποστήριξης υπάρχουν, αφουγκράζονται, επιμένουν, συμπάσχουν, ενισχύουν όσο μπορούν και όσο θέλουν. Όταν κουράζονται αποσύρονται στα “μετόπισθεν” και την θέση τους την παίρνουν τα νεότερα μέλη. Σε στιγμές μεγάλης ανάγκης τα ιδρυτικά μέλη επεμβαίνουν με εκκλήσεις για βοήθεια».

Καθώς ωριμάζει η κοινότητα οι ωφελούμενες γυναίκες γίνονται οι ίδιες διαχειριστές τόσο της κοινότητας όσο και του ξενώνα φιλοξενίας. Η αυτοδιαχείριση αποτελεί τον τελικό στόχο, ώστε να περιφρουρηθεί η αξιοπρέπεια και η ελευθερία των αποφυλακισμένων. Η ομιλία θα αναφερθεί στην ως εδώ πορεία αλλά και στους στόχους του δικτύου και της κοινότητας. Ο σύνδεσμος για τη διαδικτυακή παρακολούθηση είναι εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ