Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 | 0:35

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΣΑΙ

Νέα διαδικτυακή εκδήλωση από την ακαδημία θεολογικών σπουδών Βόλου με θέμα το βιβλίο «Η Τρίτη Ρώμη: Η Μόσχα και ο θρόνος της Ορθοδοξίας»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του Ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ. Πρόκειται για στρογγυλή τράπεζα με θέμα το βιβλίο «Η Τρίτη Ρώμη: Η Μόσχα και ο θρόνος της Ορθοδοξίας».

Στην εκδήλωση θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (Παπαθωμάς), ο βολιώτης δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Η εκδήλωση θα έχει υβριδική μορφή με φυσική παρουσία στο Συνεδριακό Κέντρο Forum (Δεληγιώργη 9, Βόλος) και διαδικτυακά εδώ και εδώ.

Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει ένα ζήτημα καθαρά γεωπολιτική παρά την φαινομενικά θρησκευτική του διάσταση: τον πόλεμο που έχει κηρύξει η Μόσχα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ιδέα ότι η Μόσχα αποτελεί μια «Τρίτη Ρώμη» είναι σε πολλούς οικεία, λίγοι γνωρίζουν ωστόσο πως ο αυτοπροσδιορισμός της Μόσχας ως Τρίτης Ρώμης τροφοδοτείται συστηματικά από μια ρωσική κρατική γραμμή δημιουργίας θρησκευτικών «αποικιών», με προφανείς πολιτικούς στόχους.

Η από αιώνων ρωσική στρατηγική διείσδυσης και κυριαρχίας στον Ορθόδοξο κόσμο γνώρισε σημαντική έξαρση την μετασοβιετική εποχή. Στην Ελλάδα μαίνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια καλοστημένη επιχείρηση «υβριδικού πολέμου» με στόχο την στροφή της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παράλληλα η Μόσχα προσπάθησε, με απειλές και πράξεις δολιοφθοράς κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να εμποδίσει την δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία, την οποία θεωρεί ουσιαστικά τμήμα της. Έχοντας αποτύχει να εκβιάσει τις εξελίξεις, διέκοψε σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και με κάθε άλλη Εκκλησία που αναγνώρισε την θρησκευτική χειραφέτηση της Ουκρανίας.

Μελετώντας την διαμόρφωση της ρωσικής Ορθοδοξίας και την κοσμοθεωρία του κράτους και της Εκκλησίας στην Ρωσία, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας επιχειρεί στο βιβλίο του να καταδείξει πώς γεννήθηκε η υπερφίαλη «γεωπολιτική της Ορθοδοξίας». Μόλις σήμερα, και ενώ η ορθόδοξη Οικουμένη κινδυνεύει να διχοτομηθεί, εμφανίζεται ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για όλα αυτά, πέραν του στενού κύκλου του κλήρου, των εκκλησιαστικών ιστορικών και των διπλωματών. Οι Ρώσοι παραμένουν δέσμιοι της γοητείας ενός ένδοξου παρελθόντος. Μήπως όμως η ψύχωσή τους με την αυτοκρατορική ιδέα και την ισχύ υπονομεύει τελικά την επιρροή τους στον Ορθόδοξο κόσμο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ