Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν σήμερα στην Αμφιλοχία οι πιστοί το κήρυγμα του μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου που ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, πολιούχου της πόλης, ως τοποτηρητής της χηρεύουσας μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Σε μια αποστροφή του λόγου του σημείωσε χαρακτηριστικά πως, «δεν μπορεί να βγαίνει ένας Μητροπολίτης και να λέει δεν ακούω την Σύνοδο», δημιουργώντας εύλογους συνειρμούς με όσα είχαν συμβεί στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κατά το περασμένο έτος.
Ο κ. Ιερόθεος μάλιστα -κατά την αποφώνηση του- αποκάλυψε πως η τοποτηρητεία του θα διαρκέσει μήνες. «Στην αρχή περίμενα ότι θα είναι ένα- δύο μήνες τοποτηρητεία. Φαίνεται ότι μάλλον θα αργήσει. Θα είμαι περισσότερους μήνες στην αγαπητή και γνωστή μου Αιτωλοακαρνανία για να βοηθήσω να υπάρχει αγάπη και ειρήνη στον τόπο και καλή συνέχεια με την εκλογή καλού νέου Μητροπολίτη», είπε συγκεκριμένα. Αυτό σημαίνει πως θα αργήσει η διαδοχή του μακαριστού μητροπολίτη Κοσμά.
«Μου αρέσει να συζητώ και με ετεροδόξους και με αθέους και με αναρχικούς»
Αξιοσημείωτα ήταν όσα είπε ο κ.Ιερόθεος για την εν γένει στάση του. «Μου αρέσει πάρα πολύ να συζητώ και με ετεροδόξους και με αθέους και με αναρχικούς. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει μία αναζήτηση όταν σε ρωτά. Εμείς το εκλαμβάνουμε ως επιθετικότητα. Δεν είναι πάντα επιθετικός. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον ευρωπαϊκό χώρο. Πώς θα ξεφύγουμε από τη σχετικοκρατία και από την απολυτότητα και το φανατισμό;»
«Δεν μπορεί να βγαίνει ένας Μητροπολίτης και να λέει δεν ακούω την Σύνοδο»
Για την ιεραρχικότητα στην εκκλησία σημείωσε, «Να ακούμε την εκκλησία. Η εκκλησία εργάζεται συνοδικά. Υπάρχει ιεραρχικότητα. Όπως για παράδειγμα στη Βουλή υπάρχει πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί κομμάτων, πρωθυπουργός, βουλευτές. Όλοι έχουν από μία ψήφο αλλά άλλος είναι ο ρόλος τους. Όπως και στην περιφέρεια και στο δήμο υπάρχει ιεράρχηση. Συνέρχεται το συμβούλιο να συζητήσει, στο Δήμο, στην Εκκλησία. Υπάρχει ιεράρχηση. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Δεν μπορεί να βγαίνει ένας Μητροπολίτης και να λέει:«δεν ακούω την Σύνοδο».
Πρόσθεσε δε πως η Σύνοδος συνέρχεται, και η Διαρκής Σύνοδος και η ιεραρχία της Εκκλησίας, 82 ιερείς μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και αποφασίζουν. Πολλές φορές ομόφωνα. Αν υπάρχει ομοφωνία οι μειοψηφούντες υπακούν. Αυτό είναι το εκκλησιαστικό πολίτευμα και αυτή είναι η Δημοκρατία. Το ίδιο γίνεται και μέσα στις Μητροπόλεις. Επομένως μόνο με την υπακοή στην Εκκλησία και στα συνοδικά όργανά της αποφεύγουμε τα δύο άκρα, σχετικοκρατία και απολυτότητα-φανατισμό. Το μέσο δρόμο να ακολουθούμε. Αυτό δείχνει λογικότητα, εκκλησιαστικότητα, Πνεύμα Θεού και εκκλησιαστική ζωή».
«Δε μου αρέσουν οι εντάσεις»
Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου στην αποφώνηση του μάλιστα επιφύλαξε και ειδήσεις. «Είκοσι επτά χρόνια είμαι στη Ναύπακτο, αλλά και ως μαθητής στο Αγρίνιο και ως συνοικίσας με τον Άγιο Καλλίνικο, μου έλεγε πολλά πράγματα. Γνωρίζω τα πάντα για την Αιτωλοακαρνανία. Ξέρω τα πάντα. Περισσότερα από όσα γνωρίζετε εσείς. Τις νοοτροπίες και τις διαιρέσεις που υπήρχαν. Εδώ έζησα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου. Ως μαθητής και Μητροπολίτης είμαι από τους δεκατρείς αρχαιότερους στην Ελλάδα. Αυτά που γνωρίζω με βοηθούν στο έργο μου. Να ευχηθείτε το διάστημα που θα είμαι τοποτηρητής να το περάσουμε με αγάπη και ειρήνη, χωρίς εντάσεις. Δε μου αρέσουν οι εντάσεις. Στην αρχή περίμενα ότι θα είναι ένας ή δύο μήνες τοποτηρητεία. Φαίνεται ότι μάλλον θα αργήσει. Θα είμαι περισσότερους μήνες στην αγαπητή και γνωστή μου Αιτωλοακαρνανία για να βοηθήσω να υπάρχει αγάπη και ειρήνη στον τόπο και καλή συνέχεια με την εκλογή καλού νέου μητροπολίτη», κατέληξε.