PHOTO: Μητροπολη Μεσσηνιας

Την άποψη πως στην μετά covid εποχή η Εκκλησία «θα κληθεί να ενισχύσει την αλληλεγγύη, μεταξύ των ανθρώπων, όχι μόνο στο επίπεδο των κοινωνικών παροχών και     της φιλανθρωπίας, αλλά και στη βάση ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης προς τον άλλον, της αποδοχής του άλλου μέσα από το σεβασμό και  την θυσία και στο πεδίο της ολιστικής προσφοράς προς τον άλλον. Να δώσει όραμα, δύναμη και προοπτική μέλλοντος, ώστε ο συνάνθρωπος να βλέπει με αισιοδοξία και με ελπίδα την προοπτική της ζωής, η οποία διαχρονικά φέρει τα στίγματα του άγχους, του φόβου και του πόνου» εξέφρασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών  με θέμα την Εκκλησία απέναντι στην πανδημία τόσο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας όσο και οι μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ ξεδίπλωσαν όλες τις πτυχές της προβληματικής που αναπτύχθηκε, παρουσιάζοντας το σύνολο των ζητημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Εκκλησία.

Ειδικότερα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ο οποίος υπήρξε και ο βασικός εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας την πρώτη περίοδο της πανδημίας έκανε λόγο για τέσσερις «αναφυόμενες συγκρούσεις»  τις οποίες η Εκκλησία κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Αυτές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ: Α) Εκκλησίας και Πολιτείας, Β) Πίστεως και Επιστήμης, Γ) Ιεράς Συνόδου και Μελών τη Εκκλησίας και Δ) Εκκλησίας και ΜΜΕ.

Κατά τον μητροπολίτη Ναυπάκτου, «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος χειρίσθηκε το θέμα αυτό με θαυμαστή διάκριση, ακολουθώντας την αριστοτελική αρετή, η οποία βρίσκεται μεταξύ της υπερβολής και της ελλείψεως».

ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η άποψη που εξέφρασε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, μέλος της τρέχουσας σύνθεσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο οποίος επεσήμανε ότι «Την περίοδο αυτή δόθηκε η ευκαιρία να ανοιχθούν σημαντικά θέματα για συζήτηση. Θέματα που κρύβονταν καλά και για χρόνια ολόκληρα φυλαγμένα στο επτασφράγιστο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ζητήματα βασικά, που θεωρούνταν παγιωμένα ή και αναχρονιστικά και τα οποία αφορούσαν στην ταυτότητα, στην ουσία και στην αποστολή της Εκκλησίας, καθώς και στο συστατικό στοιχείο Αυτής, δηλαδή στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού».

Ταυτόχρονα με τα σημαντικά θέματα που άνοιξαν υπήρξε και η  «εργαλειοποίηση» της κρίσης όπως επεσήμανε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ο οποίος αποτέλεσε μέλος της προηγούμενης σύνθεσης της ΔΙΣ. «Η κοινωνική και οικονομική αυτή κρίση εργαλειοποιήθηκε όμως και από τον δημαγωγικό λαικισμό, την συνωμοσιολογία, τις θρησκοληπτικές και μεταφυσικές παρερμηνείες, οι οποίες είχαν πολλές φορές ολέθρια και αρνητικά αποτελέσματα ως προς  την διασπορά του Covid-19 και τις συνέπειες της. Οι οπαδοί των δημαγωγιών αυτών διεκδικούσαν την αποδοχή και μόνο του σεβασμού των αντιλήψεών τους».

Η συζήτηση συντονίστηκε από τον καθηγητή της θεολογικής σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννη Παναγιωτόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: