Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 | 21:13

ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ναυπάκτου: “Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ ποιμένων και επιστημόνων για το καλό του ανθρώπου”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Προσκεκλημένος του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Δημήτριου Λινού, ήταν σήμερα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στις διαδικτυακές συναντήσεις του που έχουν τίτλο: «Υγεία και Θρησκεία».

Οι συναντήσεις αυτές είναι υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο τίτλος της ομιλίας του κ. Ιεροθέου ήταν, «Η Ορθόδοξη Εκκλησία για την υγεία του ανθρώπου».

Συγκεκριμένα στην πρώτη ενότητα αναφέρθηκε στην σύγχρονη δυτική επιστήμη, η οποία αντιδρώντας στον σχολαστικισμό αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από την θρησκεία, με αφετηρία μάλιστα τον Ρενέ Ντεκάρτ και θεωρούσε όλο το σύμπαν και το σώμα του ανθρώπου ως μια μηχανή, την δε άυλη ψυχή του ανθρώπου με βασικό της γνώρισμα την λογική. Ως αντίδραση σ’ αυτήν την μηχανοποίηση του ανθρώπου ήλθε ο Γερμανικός Ιδεαλισμός, ο υπαρξισμός, οι διάφορες Ψυχολογικές Σχολές, η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία.

Στην δεύτερη ενότητα αναφέρθηκε στο «όλον» του ανθρώπου όπως βλέπει τον άνθρωπο η ορθόδοξη Θεολογία. Πρόκειται για μια θεολογική ενότητα όπως η οποία όμως δεν καταργεί το “επί μέρους”. Σε αυτήν την ενότητα παρουσίασε συνοπτικά όλη την θεολογική – χριστολογική υποδομή της ορθόδοξης διδασκαλίας, από την πτώση του ανθρώπου, τους δερμάτινους χιτώνες, έως την εν Χριστώ ανακαίνιση και θεραπεία του.

Στην τρίτη ενότητα αναφέρθηκε στην σχέση της Ψυχοθεραπείας με την Ορθόδοξη θεολογία. Σε αυτήν την ενότητα επέλεξε να μιλήση για τον θεραπευτικό χαρακτήρα της ορθόδοξης θεολογίας παρουσιάζοντας τον τόμο «Εγχειρίδιο Ψυχοθεραπείας και θρησκευτικής ποικιλομορφίας» που εξέδωσε η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο κεφάλαιο αυτού του τόμου που έχει τίτλο: «Ψυχοθεραπεία με ανατολικούς ορθόδοξους Χριστιανούς» του οποίου συγγραφεύς είναι ο Tony R. Young PhD. Στο κεφάλαιο αυτό τονίζεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ορθόδοξης θεολογίας που έχει συνέπειες στο τρόπο θεραπείας των πνευματικών ασθενειών και αναφέρθηκε στο βιβλίο που συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος με τίτλο «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία».

Στο συμπέρασμά του τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ ποιμένων και επιστημόνων για το καλό του ανθρώπου, ώστε και τα πορίσματα των επιστημών που αναπτύχθηκαν στην Δύση, να χρησιμοποιηθούν από τους Ορθοδόξους, αφού όμως ενισχυθούν με την «αυτόχθονη» ορθόδοξη ψυχοθεραπεία. Στο τέλος ο μητροπολίτης Ναυπάκτου απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην διαδικτυακή συνάντηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ