Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 13:23

Ναός Θεού επί της γης

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή ΙΖ΄ Ματθαίου

Β΄ Κορινθ. στ΄16, ζ΄ 1

Στη δεύτερη επιστολή του σήμερα προς τους Κορινθίους ο απόστολος Παύλος κάνει λόγο για την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος και όσα λέει αφορούν όλους τους ανθρώπους κάθε εποχής έως και σήμερα.

Ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο άνθρωπος πρέπει να σέβεται τον εαυτό του, την ψυχή και το σώμα του. Οφείλει να μην περιφρονεί τίποτα από αυτά τα δύο και με τον τρόπο αυτό θα γίνει, όπως χαρακτηριστικά τονίζει,  παιδί του Θεού

Ο άνθρωπος πρέπει να φροντίζει το σώμα του, να το τιμά, άλλωστε το σώμα αποτελεί «το ναό του εν ημίν οικούντος αγίου Πνεύματος», δηλαδή μέσα σε αυτό υπάρχει η χάρη του Αγίου Πνεύματος και ο Θεός «χρησιμοποιεί» αυτό το σώμα ενδύοντάς το με τη δική Του δόξα κατά τη βάπτιση. Το ανθρώπινο σώμα δε θεωρείται πλέον φυλακή της ψυχής, όπως κήρυττε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και περισσότερο ο Πλάτων, αλλά υπάρχει ως ναός Θεού επί της γης.

Δικαίως αναρωτιέται ο απόστολος Παύλος «τίς δε συγκατάθεσις ναώ Θεού μετά ειδώλων;» και τονίζει ότι είναι αδύνατον ο άνθρωπος να έχει δύο κυρίους, να εργάζεται σε δύο αφεντικά, ούτε πρέπει να συμμετέχει σε καταστάσεις που δεν τον ωφελούν. Για το δικό του καλό οφείλει να πολεμάει, να αγωνίζεται διαρκώς τον καλόν της πίστεως αγώνα ώστε να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, να μεταμορφωθεί εν Χριστώ.

Ο Παύλος γνωρίζει ότι στην Κόρινθο οι νεοβαπτιζόμενοι συνέχιζαν να τηρούν ορισμένα ειδωλολατρικά έθιμα και γι’ αυτό αποστέλλει την επιστολή αυτή με σκοπό να τους αποτρέψει από αυτήν τη συνήθεια. Επιθυμεί διακαώς να τους διδάξει ότι δεν πρέπει να ακολουθούν διπλό τρόπο ζωής γι αυτό προσπαθεί να τους πείσει να παραμείνουν ενωμένοι με τον Χριστό, μιμούμενοι το παράδειγμά Του, να αγωνίζονται και να αποφεύγουν ό, τι μολύνει την ψυχή και το σώμα τους.

Ο Θεός λέει ότι θα δεχθεί με πατρική στοργή κάθε άνθρωπο που θα ξεχωρίσει από την απιστία, αναμένει την τελειοποίηση του καθενός γι’ αυτό ο Παύλος παρακαλεί και προσκαλεί τους πάντες να αφήσουν χώρο στην καρδιά τους και να προχωρήσουν με οδηγό την αγάπη σε έναν αγώνα κοινό, στον αγώνα της πίστεως.

Η Εκκλησία μας διαθέτει όλα τα όπλα που χρειαζόμαστε για να πολεμήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες, τις αμέτρητες δοκιμασίες, τους λογισμούς, τους πειρασμούς και όλα όσα μας ταλαιπωρούν και μας φθείρουν.

Η Εκκλησία μας παρέχει τα φάρμακα εκείνα που είναι κατάλληλα και χρειαζόμαστε για να θεραπεύσουμε κάθε ασθένεια που βασανίζει την ψυχή και την εμποδίζει να ασκηθεί στην αρετή και την αγιότητα.

Η Εκκλησία μας προστατεύει ουσιαστικά αφού μας προσκαλεί να συμμετέχουμε σε μια ζωή μυστηριακή, ταπεινή, απλή, καθαρή, αγία… μια ζωή αναστάσιμη, λαμπρή, μακριά από πάθη και αποφεύγοντας τα λάθη που οδηγούν στο χάος, άλλωστε όπως πολύ σοφά γράφει ο μεγάλος ποιητής Οδ. Ελύτης «Το κατά λάθος λάθος μπορεί να σε οδηγήσει και σε άλλα επόμενα, δεν σε επαναφέρει όμως στο σωστό ποτέ».

Φίλοι μου….

Ας ακούσουμε προσεκτικά τους αποστολικούς λόγους του Παύλου. Ας επιλέξουμε τον Έναν Κύριο. Εκείνον που είναι ενδεδυμένος με την ειλικρίνεια, την απλότητα και την αγάπη. Ας κλείσουμε ερμητικά τα αυτιά μας στις σαγηνευτικές φωνές των σειρήνων αυτού του ψεύτικου κόσμου, στα κάλπικα λόγια φλύαρων τύπων άνευ περιεχομένου, σπουδαιοφανών και δήθεν ταπεινών που θαμπώνουν τους οφθαλμούς, συσκοτίζουν το νου και ταράζουν την ψυχή.

Ας ακολουθήσουμε την ανόθευτη αλήθεια που μας προσφέρει ο Παύλος, μια αλήθεια που οδηγεί σε δρόμο σωτηρίας και όχι σε σκοτεινά σοκάκια θλίψεως και απωλείας. 


*Ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ