Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 5:25

Στο ναό του Αγίου Ανδρέα Κιέβου το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Υπεγράφη χθες η συμφωνία ανάμεσα στις Ουκρανικές αρχές και στον Επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ, Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, για την χρήση του ιστορικού ναού του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο για την τέλεση λειτουργιών της Αποστολης «Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία». Πρόκειται για έναν από τους επιβλητικότερους ναούς της Ουκρανικής πρωτεύουσας, μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς 18ου αιώνα. 

Η ανακαίνιση του ναού κράτησε 11 ολόκληρα χρόνια ενώ στο προηγούμενο εξάμηνο έγιναν διαπραγματεύσεις για τους όρους λειτουργίας του μουσείου – Σταυροπηγίου προκειμένου και οι δύο αυτές χρήσεις να γίνονται ομαλά. Η συμφωνία μεταξύ των ουκρανικών αρχών και του Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριάρχη Μιχαήλ (Ανίσενκο) υπεγράφη χθες. 

Οι λειτουργίες στον Ιερό Ναό, που ξεκινούν ήδη από αυτή την εβδομάδα, πρέπει να τηρούν τους περιορισμούς που προβλέπονται από την ουκρανική νομοθεσία για τα μνημεία εθνικής κληρονομιάς. Παράλληλα ισχύουν και οι περιορισμοί που αφορούν στον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Το μνημείο παραμένει ιδιοκτησία του ουκρανικού κράτους, μέρος προστατευόμενων κτιρίων του μουσειακού συγκροτήματος «Σοφία του Κιέβου» και συνεχίζει να λειτουργεί ως μουσείο και να προστατεύεται από την ουκρανική νομοθεσία ως μνημείο εθνικής κληρονομιάς. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνύπαρξης περιγράφονται στην συμφωνία. 

«Μπορεί να γίνει εκείνο το μέρος όπου θα βελτιωθούν οι σχέσεις της Ουκρανικής Εκκλησίας με την παγκόσμια ορθοδοξία. Είναι μεγάλη τιμή για την Ουκρανία η λειτουργία του Σταυροπηγίου και το γεγονός αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται οι αρχές της Ουκρανίας, αν λάβουμε υπόψη τη χθεσινή συμφωνία που υπεγράφη και την σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε προηγηθεί» σχολιάζει στο Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας ο εκκλησιαστικός αναλυτής, θεολόγος Ολεξάντρ Εφρέμενκο.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ