ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για όλα τα επίκαιρα ζητήματα της Εκκλησίας, παραχώρησε ο μητροπολίτης, Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, στο κανάλι του OPEN και η οποία προβλήθηκε σήμερα το πρωί.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η πίστη των ανθρώπων έχει αλλοιωθεί ή έχει δυναμώσει στην εποχή του κορονοϊού, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε πως “οι άνθρωποι μέσα από αυτή την πανδημία και μέσα από αυτή την δοκιμασία την οποία όλοι μας περνάμε, είτε ως ασθενείς, είτε ως πρόσωπα τα οποία πρέπει να μείνουμε μεμονωμένα στα σπίτια μας για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αισθάνονται μια πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη σε εκείνον”.

Σε ερώτηση για το ως που θα φτάσει η υποχωρητικότητα της Εκκλησίας και αν θα κάνουμε Χριστούγεννα με κλειστές τις Εκκλησίες, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τόνισε πως “δεχτήκαμε και άδειασε η Εκκλησία το Πάσχα και οι ναοί μας παρέμειναν κλειστοί και φτάνουμε σήμερα που η Εκκλησία συνεχώς συνεχίζει να κατηγορείται ότι δεν έκανε τίποτα”, προσθέτοντας πως “νομίζω ότι αυτό είναι μια δοξασία η οποία αδικεί την Εκκλησία, αδικεί τον Αρχιεπίσκοπο, αδικεί τους μητροπολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν πάντα στην Ιερά Σύνοδο. Άλλωστε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό δεν υπάρχουν”.

Ερωτώμενος για το αν οι ίδιοι επιθυμούν ανοιχτές τις Εκκλησίες, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε πως “εννοείται πως αυτό θέλουμε και θα το επιδιώξουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε μέσα στα πλαίσια βέβαια του εφικτού, σεβόμενοι πάντα τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένα”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε στην πατρίδα μας ότι είμαστε Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι”.

Κληθείς να απαντήσει για το κατά πόσο πιστεύει ότι η Εκκλησία αδικήθηκε από τον κόσμο ή από την κυβέρνηση, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας απάντησε πως “θεωρώ ότι υπήρξε και υπάρχει μια προσπάθεια από διάφορα κέντρα να παρερμηνεύσουν το ρόλο και το λόγο της Εκκλησίας και αυτό ακριβώς γίνεται γιατί θέλουμε ενδεχομένως να στρέψουμε την προσοχή αλλού”.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει η λειτουργία με εννέα και είκοσι πιστούς, ο κ. Γαβριήλ διευκρίνισε πως “δεν έχει σημασία αν θα είναι ένας, αν θα είναι δέκα ή αν θα είναι πενήντα τα άτομα. Σημασία έχει να καταλάβουμε ότι οι Εκκλησίες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “κανένας κληρικός οποιασδήποτε βαθμίδας δεν έχει διάθεση, ούτε επιθυμία, ούτε θέληση μέσα του ποτέ να διαπραγματευτεί, ούτε να υποχωρήσει απέναντι στην πίστη του”.

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν ο αγιασμός μπορεί να μας αναζωογονήσει και να μας θωρακίσει στον οργανισμό μας, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας επισήμανε πως “οτιδήποτε μας προσφέρει η Εκκλησία μέσα από την ευλογία και τον αγιασμό του Αγίου Πνεύματος για τον άνθρωπο μπορεί να είναι σωτήριο. Άλλο όμως αυτό και άλλο η έννοια της φαρμακευτικής αγωγής την οποία όλοι μας πρέπει να πάρουμε όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα”, συμπληρώνοντας πως “εάν ήταν να μένουμε μόνο σε αυτά τα πράγματα δεν θα πηγαίναμε στους γιατρούς. Χρειαζόμαστε την ιατρική επιστήμη για να θεραπεύουμε τους ανθρώπους”.  

Ζητώντας να τοποθετηθεί για ποιό λόγο θέλουν την περίοδο αυτή οι Εκκλησίες να είναι ανοιχτές, ο κ. Γαβριήλ υπογράμμισε πως “ο Χριστός γεννιέται στις 25 Δεκεμβρίου. O Χριστός είναι εκείνος ο οποίος στην φάτνη της Βηθλεέμ σαρκώνεται και γίνεται άνθρωπος για όλη την ανθρωπότητα και αυτό είναι το νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων”, διερωτώμενος ταυτόχρονα “πώς θα γιορτάσω τα Χριστούγεννα εάν δεν μπορέσω να πάω στην Εκκλησία; Πως θα μπορέσω να γιορτάσω τα Χριστούγεννα εάν δεν μπορέσω να αντιληφθώ ότι την στιγμή αυτή ο Χριστός σαρκώνεται για μένα και για τον κάθε άνθρωπο;”.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος προτίθεται να εμβολιαστεί μόλις έρθει το εμβόλιο στην χώρα μας, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ανέφερε πως “όταν θα πάρουν την έγκριση τα εμβόλια και όταν θα αισθανθούμε ότι αυτό το επιστημονικό επίτευγμα είναι ασφαλές για τον άνθρωπο θα είμαι και εγώ από αυτούς οι οποίοι θα το κάνουν”, προσθέτοντας πως “μην ξεχνάμε όμως ένα πολύ βασικό πράγμα. Μην γίνει και το εμβόλιο κάτι το οποίο θα έρθει να διχάσει τον ελληνικό λαό. Εγώ προσωπικά δεν θα συμβάλω σε ένα τέτοιο διχασμό. Θα συμβάλω στην ενότητα. Ας το ακούσουν εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις. Πρέπει διαφωτιστικά απέναντι στον κόσμο να του πούμε την αλήθεια. Να ξέρουν οι άνθρωποι τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού”.

Ο κ. Γαβριήλ έκλεισε την συνέντευξή του λέγοντας πως “να είμαστε μέσα μας βέβαιοι ότι σε κάθε δοκιμασία που πέρασε ο λαός μας ποτέ δεν μας εγκατέλειψε ο Θεός. Ενωμένοι και με πίστη θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία που περνάμε τώρα αλλά και κάθε άλλη δοκιμασία στο μέλλον”.

Ετικέτες: