Δε, 22/07/24 | 20:56

Μυτιλήνη: Κοινή προσευχή για τους πρόσφυγες όλου του κόσμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκπρόσωποι της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας με πρόσφυγες κάθε θρησκείας συμπροσευχήθηκαν για τους πρόσφυγες από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως σήμερα

Επειδή «ο πόνος, και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχουν έθνος ούτε θρησκεία» αλλά και επειδή «πρέπει να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια για να παραμείνουμε άνθρωποι και να διατηρήσουμε ζωντανή την καρδιά και το μέλλον της Ευρώπης» χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί, μαζί με κάθε θρησκεύματος πρόσφυγες και μετανάστες προσευχήθηκαν σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου το μεσημέρι.

Στο εμβληματικό για τους πρόσφυγες του 1922 άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας  Sant’Egidio, καθολικοί ιερείς και μοναχοί, ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος προσευχήθηκαν για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στο δρόμο για τη δική τους «γη της επαγγελίας» από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 μέχρι τις μέρες μας.

Με ύμνους και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. «Φωτογραφίες μνήμης της Μεγάλης Καταστροφής, μια μητέρα με ένα παιδί εδώ, μπροστά στο Κάστρο, σκηνές στην άκρη του νερού, αποβάθρες γεμάτες κόσμο, οικογένειες που προσεύχονται χωρίς να έχει μείνει τίποτα γύρω». Αλλά και με έγχρωμες φωτογραφίες. «Ενός πατέρα που προσπαθεί να κρατήσει το κοριτσάκι του ζωντανό. Εικόνες παιδιών που μεταφέρονται στους ώμους για να διασχίσουν ποτάμια».

«Θέλουμε, είπε ο εκπρόσωπος της Sant’Egidio, να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη όλων των θυμάτων του παρελθόντος και του παρόντος, στα ταξίδια της ελπίδας. Η σημερινή μας προσευχή να αφορά και τη νέα τραγωδία στο Αφγανιστάν, αλλά και τους πάρα πολλούς πρόσφυγες μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ Μιανμάρ και Μπαγκλαντές, στην Αιθιοπία, την Υεμένη, την Ερυθραία, στον κόσμο όλο. Προσευχόμαστε για να μετατραπούν αυτά τα ταξίδια, από θανάτους προς την ελπίδα σε έναν κόσμο ελπίδας. Προσευχόμαστε η Ευρώπη να παραμείνει ανθρώπινη και να ξαναβρεί τον εαυτό της».

Σύντομοι χαιρετισμοί απηύθυναν ο Επίσκοπος Αμορίου και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης ενώ τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι στόλισαν με λουλούδια το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας. 

ΠΗΓΗ: stonisi.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ