Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 13:53

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ

Μνημόσυνο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο (BINTEO)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Συμπροσευχόμενος παρέστη σήμερα το πρωί κατά την θεία λειτουργία επί τη ιερά μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονική στην ιερά μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Μετά το πέρας της λειτουργίας τέλεσε ιερό μνημόσυνο και επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον του κειμένου στον περίβολο της πολυαιωνίου μονής ανδριάντος του αοιδίμου Εθνάρχου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου, πρώτου Μ. Ευεργέτου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που κοιμήθηκε την 3η Αυγούστου 1977.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος ανεφέρθηκε στις ευεργεσίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία με κορυφαία την ίδρυση της Πατριαρχικής Ιερατικής Σχολής Κένυας «Μακάριος Γ’», την οποία ο μακαριστός Πρωθιεράρχης ανήγειρε και προσέφερε στο παλαίφατο Πατριαρχείο μετά την επίσκεψή του στην Κένυα (Μάρτιος 1971), κατά την οποία βάπτισε χιλιάδες γηγενών αδελφών.

Υπογράμμισε δε τους ακλόνητους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Αποστολικών Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Κύπρου σε δύσκολες ιστορικές στιγμές όπως κατά την περίοδο της εκκλησιαστικής κρίσης (1972-1973), κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου η οποία υπερσκελίσθη με την Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο που συνήλθε στην Κύπρο (Ιούλιος 1973), υπό την προεδρία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρού Νικολάου ΣΤ’, δικαιώνοντας τον Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπο.

Κατακλείων ο Πατριάρχης εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εκκλησία της Κύπρου για την αδιάκοπη έμπρακτη συναρωγή και συναντίληψή τους προς αυτό και το εν γένει πολυμερές ιεραποστολικό, ανθρωπιστικό και ποιμαντικό έργο του στην αφρικανική ήπειρο.

Στην προαναφερθείσα προσευχητική και πνευματική σύναξη παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και Πηλουσίου κ. Νάρκισοος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ι. Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου, κληρικοί της πατριαρχικής αυλής, εκπρόσωποι της Κυπριακής Αδελφότητος Αλεξανδρείας, οι σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος» κ.α.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ