Δε, 15/07/24 | 0:03

Μητσοτάκης: “Σέβομαι τις θέσεις της Εκκλησίας αλλά αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το σχέδιο νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση για το γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, με δεδομένες τις διαφωνίες τόσο βουλευτών όσο και υπουργών της κυβέρνησης, όσο και τη χθεσινή ομόφωνη «καταδίκη» του σχεδίου νόμου από την Ιερά Συνόδο.

Ωστόσο, απάντηση στη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου έδωσε από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως σέβεται απόλυτα τις θέσεις της αλλά «αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις», όπως είπε, ενώ πρόσθεσε πως το επίμαχο θέμα δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγενθύσεις.

Αναφερόμενος εμμέσως και στις εσωτερικές διαφωνίες στο κυβερνόν κόμμα για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε λόγο για «νηφάλια και χωρίς ακρότητες» συζήτηση που έχει γίνει στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και για το γεγονός ότι η παράταξή του κατέκτησε μία «διαδικασία ώριμης διαβούλευσης αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας», ενώ χαρακτήρισε την εν λόγω πρωτοβουλία σημαντικό βήμα με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών.

Υπενθύμισε μάλιστα και από την δική του πλευρά την φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η χώρα μας «ανήκει πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτισμικά εις τη Δύση» και «οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού», προσθέτοντας ότι ‘γι’ αυτό και το όραμά μας είναι η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη εκείνα που αποδίδουν την ίδια σημασία όχι μόνο στην οικονομική ή στην αμυντική ισχύ, αλλά και στις ατομικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των πολιτών και φυσικά στο κράτος δικαίου»

Παράλληλα, επιχείρησε να λειάνει τις εκκλησιαστικές αντιδράσεις με φόντο τα «κηρύγματα» της ερχόμενης Κυριακής στους ναούς της επικράτειας, υπενθυμίζοντας ότι η κυβερνηση έχει δώσει λύσεις σε πρακτικές ανάγκες του κλήρου. Ενώ υπενθύμισε ότι και παλαιότερα υπηρξαν διαφορετικές οπτικές για θέματα όπως ο πολιτικός γάμος, οι ταυτότητες, η καύση νεκρών και η ζωή απέδειξε πως αυτές οι αλλαγές ήταν ώριμες και, δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, ούτε την συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι βέβαιος- πρόθεσε- ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κύριο μέλημα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι η προστασία των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά, υπενθύμισε ότι ισχύει ήδη σε 36 χώρες σε πέντε ηπείρους χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή.

Τόνισε ότι στην συζήτηση ακούστηκαν όλες οι απόψεις, τις οποίες ο ίδιος σέβεται- και εκείνες της παράδοσης και της εξέλιξης και «η δική μας που εντάσσει την παράδοση στην εξέλιξη», όπως είπε, προσθέτοντας ότι κυρίως ακούστηκαν και φωνές των ομόφυλων γονέων που θα μπορούν επιτέλους να κοιμούνται ήσυχοι και απαλλαγμένοι από τον φόβο ότι το παιδί, αν τους συμβεί κάτι, μπορεί βρεθεί σε κάποιο ίδρυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εξηγήθηκε λεπτομερώς τι δεν κάνει το νομοσχέδιο, ότι δεν μεταβάλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης , αποκλείει «γονέα 1» και «γονέα 2» και πρόσθεσε ότι « δεν θα γίνει η Ελλλάδα εργαστήριο πολιτικών που δεν εφαρμόζονται παρά μόνο σε ελάχιστες χώρες»

Τέλος υπογράμμισε ότι προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς όμως να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς και πρόσθεσε ότι στην δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δυο κατηγοριών και “παιδιά ενός κατώτερου Θεού»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ