Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 | 12:32

ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΥΤΟΙ ΧΑΝΟΥΝ

Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος: “Πολλοί βλέπουν συνεισφορά της ρωσικής εκκλησίας στον πόλεμο με μία φονική ουδετερότητα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ως «φονική» χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ την ουδέτερη στάση που κρατά η ρωσική Εκκλησία μπροστά στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

“Στις πολιτικές αναλύσεις που γίνονται σε αυτόν τον ένα μήνα που έχουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτές τις φρικτές εικόνες που λαμβάνουμε καθημερινά, πολλοί βλέπουν μία συνεισφορά της ρωσικής εκκλησίας σε αυτόν τον πόλεμο με μία φονική ουδετερότητα και δεν έχει ψελλίσει μία κουβέντα για αυτό που εξελίσσεται”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Εμμανουήλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό της TRT και τον Σωτήρη Πολύζο.

Πρόσθεσε δε θα έλεγα ότι είναι σκανδαλώδης η σιωπή από τον Πατριάρχη Μόσχας. “Ο ίδιος πιστεύω ότι βλέπει την πραγματικότητα αλλά ίσως να μην είναι ελεύθερος να μιλήσει και να πει αυτά τα οποία ο ίδιος σκέφτεται και που κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα μπορούσε να εκφέρει γνώμη”, τόνισε.

Αναφερόμενος στην γενναιότητα του Ουκρανικού λαού σημείωσε πως βλέπουμε μία άνιση πολεμική σύρραξη. “Βλέπουμε τον όγκο των στρατευμάτων από τη μία και τις δυνατότητες τις οποίες έχει η Ρωσική κυβέρνηση και βλέπουμε και από την άλλη τις δυνατότητες που έχει η Ουκρανία. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτός ο λαός πίστεψε τελικά ότι έχει ένα μέλλον. Ο Ουκρανικός λαός πολέμησε και συνεχίζει να μάχεται για αυτό βλέπουμε έναν πρόεδρο τον οποίο κατηγορούσαν ότι ήταν ηθοποιός αλλά τελικά διαπιστώνουμε ότι κατάφερε να συσπειρώσει όλο το λαό του”, ανέφερε.

Μιλώντας για την γνωριμία του με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος επεσήμανε πως, “τις φορές που τον συνάντησα με τον Παναγιότατο κατά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και μία φορά σχετικά πρόσφατα τον Αύγουστο στην Ουκρανία, έδειξε μεγάλο σεβασμό προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προς το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην δυνατότητα την οποία είχε να βοηθήσει τη νέα εκκλησία στα πρώτα της βήματα”.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έδειξε μεγάλη ωριμότητα και σεβασμό προς τη μητέρα εκκλησία. “Μπορεί να μην ήταν ένας πολιτικός γεννημένος από οικογένεια με παράδοση στην πολιτική αλλά βρέθηκε αυτή τη στιγμή να είναι σεβαστός από όλο τον κόσμο. Τον βλέπουμε καθημερινά στις ομιλίες που κάνει στα διάφορα κοινοβούλια και αυτό δείχνει ότι την Ουκρανία από εκεί που ίσως λίγοι την ήξεραν τη γνωρίζει σήμερα ολόκληρος ο κόσμος”.

Σχολάζοντας την απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να σταματήσει τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο κ. Εμμανουήλ ξεκαθάρισε πως από αυτό δεν χάνει ο Πατριάρχης αλλά εκείνοι που αποκόπτονται από το σώμα της εκκλησίας. “Η ορθόδοξη εκκλησία δεν είναι ένα σύστημα ομοσπονδιακό εκκλησιών. Συνδέονται μεταξύ τους δια του πρώτου και ο πρώτος είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Όταν κόβεις το μνημόσυνο του πρώτου πώς συνδέεσαι με τις άλλες εκκλησίες; Πώς κοινωνείς με τις άλλες εκκλησίες; Αυτό είναι ένα θέμα που ίσως να μην το έχουν καταλάβει ακόμα και οι ίδιοι. Είναι πολύ εύκολο να λες κόβουμε το μνημόσυνο γιατί είναι σε σχίσμα. Εμείς δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι έχουμε σχίσμα με τη Μόσχα, δεν έχουμε ένα πραγματικό ζήτημα για το οποίο να δημιουργηθεί ένα σχίσμα”, σημείωσε.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Γέρων Χαλκηδόνος

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ