Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 9:34

Μητροπολίτες Θράκης: Ύβρις και πρόκληση κατά των Χριστιανών η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Ύβρη και πρόκληση κατά των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο” χαρακτηρίζουν οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ κάνουν λόγο για απόπειρα οικοδόμησης ενός σύγχρονου “νεο-οθωμανικού ισλαμικού κράτους με χαρακτηριστικά χαλιφάτου”.

“Η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή χώρα δικαίου, χωρίς να υποχωρεί στα εθνικά δικαιώματα της, οφείλει να συνεχίσει να δίνει μαθήματα δημοκρατίας” υποστηρίζουν οι τέσσερις μητροπολίτες που προβάλουν την περιοχή της Θράκης ως πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων. “Η ευαγγελική αγάπη είναι το σημαντικότερο διαχρονικό και πανανθρώπινο χριστιανικό μήνυμα” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι μητροπολίτες της Θράκης κλείνουν κάνοντας έκκληση σε “όλον τον χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο” για την ανατροπή αυτής της απόφασης.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα των μητροπολιτών της Θράκης για την Αγία Σοφία

Η μετατροπή της Εκκλησίας της Αγίας του Θεού Σοφίας σε ενεργό τέμενος, με πρωτοβουλία του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί ύβρη και πρόκληση κατά των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κατ’ εξοχήν ιερό και ιστορικό σύμβολο του Χριστιανισμού χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τον Τούρκο Πρόεδρο, στην απόπειρα του να οικοδομήσει ένα σύγχρονο νεο-οθωμανικό ισλαμικό κράτος με τα χαρακτηριστικά χαλιφάτου.

Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή χώρα δικαίου, χωρίς να υποχωρεί στα εθνικά δικαιώματα της, οφείλει να συνεχίσει να δίνει μαθήματα δημοκρατίας. Η Θράκη είναι το υπόδειγμα ενός τόπου πρότυπο και παραδείγματος προς μίμηση. Η ειρηνική συνύπαρξη πληθυσμών με διαφορετική θρησκεία και ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι κατακτήσεις που δεν αμφισβητούνται αλλά και δεν πρέπει να υπονομευτούν. Εξάλλου, η ευαγγελική αγάπη είναι το σημαντικότερο διαχρονικό και πανανθρώπινο χριστιανικό μήνυμα.

Αυτήν θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα να κηρύσσουμε στη Θράκη, τόσο με λόγια όσο και με έργα. Και με αυτήν θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε.

Οι 4 Μητροπολίτες καταδικάζουμε την απόφαση και καλούμε όλον τον χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο για την αποκατάσταση του μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του.

† Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

† Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

† Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ

† Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ