Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 | 2:54

Μητρόπολη Σερρών: Ημερολόγιο αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Αφιερωμένο στη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τον οδυνηρό και βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας είναι το ημερολόγιο του 2022, που εξέδωσε η Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

Στην πολυσέλιδη εγκόλπια έκδοση τιμητική θέση έχουν οι βίοι των μητροπολιτών και επισκόπων που μαρτύρησαν υπερασπιζόμενοι τα άγια χώματα της Μικρασίας, ενώ γίνεται και εκτενής χρονολογική αναφορά στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922.    

Ξεχωριστή θέση έχουν οι ιερές εικόνες και τα κειμήλια από τις πατρογονικές εστίες της Μικράς Ασίας που σήμερα φυλάσσονται κυρίως στο Κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης «Ψυχής Άκος», ενώ κάποιες είναι από ιδιωτική συλλογή.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει  η πάντιμη εικόνα της Παναγίας «Ρόδον το αμάραντον», από την περιοχή Μπάσκιοϊ Κιουπλιών Μ. Ασίας που σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό των Εισοδίων Θεοτόκου Σερρών και στη θαυμαστή ιστορία της.

Στο μήνυμά του ο οικείος Μητροπολίτης, Θεολόγος, τονίζει ότι «η πικρά επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής μας καλεί να διδαχθούμε από τα τραγικά γεγονότα εκείνων των πικρών ημερών». Και συνεχίζει πως «είναι χρέος μας να κτίσουμε ισχυρά αναχώματα απέναντι σε κάθε προσπάθεια απομειώσεως της εθνικής μας ιστορίας και να καλλιεργήσουμε κυρίως με σύνεση και ομοψυχία τις εθνικές μας αρετές, καθώς «οἱ καιροί οὐ μενετοί».

Επιπρόσθετα, στο ημερολόγιο της Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, εκτός από τα χρηστικά, ο αναγνώστης θα βρει και τους βίους των τοπικών αγίων, οσιομαρτύρων και ιερομαρτύρων.

Την έκδοση επιμελήθηκαν ο αρχιμανδρίτης Νικήτας Χαλέμης και ο γραμματέας της Μητρόπολης, Δρ. θεολογίας Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ