Την μνήμη των πολιούχων και ελευθερωτών της Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου και την 110η επέτειο της απελευθερώσεως από τον τουρκικό ζυγό εόρτασε η ακριτική ιερά μητρόπολη Χίου.

Την 10η Νοεμβρίου οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και Χίου κ. Μάρκος υποδέχθηκαν στον ιερό μητροπολιτικό ναό την εικόνα της Παναγίας Ερειθιανής. Εν συνεχεία παρέστησαν στην έπαρση της Σημαίας στον λιμένα της Χίου, όπου ο κ. Μάρκος κατά την κατ’ έθος δήλωση του ανέφερε τον λόγο του ιερού Χρυσοστόμου «ουδέν γλυκύτερον πατρίδος».

Το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα ιερό μητροπολιτικό ναό τελέσθηκε ο αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου, τον οποίο κ. Μάρκος τίμησε με το παράσημο του Αγίου Ισιδώρου για την διακονία του στην ακριτική μητρόπολη του Έβρου.

Ο κ. Δαμασκηνός στο κήρυγμα του ανέφερε ότι οι ακριτικές μητροπόλεις υποχρεούνται να είναι στρατιώτες του Χριστού και της Ελλάδος και ανέλυσε θεολογικώς την πίστη (πιστεύω), την ομολογία (ομολογώ) και την προσδοκία (προσδοκώ) των τιμωμένων Αγίων. Ακολούθησε πάνδημος λιτανεία των Ιερών Εικόνων της Παναγίας Ερειθιανής και των Αγίων Βικτώρων με συμμετοχή των αρχών του νησιού, της νεότητος και των ευσεβών χριστιανών.

Την κυριώνυμο ημέρα και αφού μετεκομίσθη στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό Χίου από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Αττικής από τον Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Κατερίνα με άδεια κανονική του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, η Τιμία Καρά της Αγίας Παρασκευής, η οποία το έτος 1442 έσωσε την Χίο από τον καταποντισμό, τελέσθηκε η αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου και συλλειτουργούντος του οικείου αρχιερέως.

Εν συνεχεία τελέσθηκε δοξολογία επί τη απελευθερώσει της νήσου παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών, πλήθους νεότητος και του ευσεβούς Χιακού λαού. Κατά την Δοξολογία τον πανηγυρικό εξεφώνησε, κατ΄ έθος ο Φιλόλογος Μητροπολίτης Χίου.
