Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 | 9:26

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η μητρόπολη Αιτωλίας ενημερώνει για τον ιερέα από το Αγρίνιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας επειδή έγιναν διάφορα σχόλια ύστερα από την πρωτόδικη καταδίκη του Ιερέως π. Θεοδώρου Δροσοπαναγιώτου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λευκάδος θέλει να ενημερώσει τα ακόλουθα.

Η υπόθεση του Κληρικού π. Θεοδώρου Δροσοπαναγιώτου απασχόλησε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στο παρελθόν από του έτους 2012. Για ελάσσονα τότε εκκλησιαστικά παραπτώματα κινήθηκε η εκκλησιαστική διαδικασία η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Και μετά την ασκηθείσα ποινική δίωξη υπό της Εισαγγελικής αρχής ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Κοσμάς με την υπ’ αριθμ. Πράξη 144/9-7-2021 τον έθεσε σε διαθεσιμότητα την μη προβλεπόμενη από το εκκλησιαστικό, πειθαρχικό δίκαιο, άνευ στερήσεως των αποδοχών του. Να σημειωθεί δε ότι η περικοπή των αποδοχών της μισθοδοσίας σε έναν κληρικό γίνεται όταν και όπως σαφώς το επιτάσσει ο νόμος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος όταν ανέλαβε την Τοποτηρητεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τον Ιανουάριο 2022 διέγνωσε το πρόβλημα. Επειδή ως Τοποτηρητής έχει καθορισμένες διοικητικές αρμοδιότητες αναφέρθηκε με έγγραφό του την 24 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή από τις πρώτες ημέρες της αναλήψεως της Τοποτηρητείας στην Ιερά Σύνοδο για το γεγονός αυτό και την ρώτησε για το πως να χειρισθεί το θέμα επειδη γινόταν ευρύτατη συζήτηση μεταξύ του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος ύστερα από απόφασή της κατά την 8η Φεβρουαρίου 2022 έδωσε στον Τοποτηρητή την άδεια να προβεί σε εκκλησιαστικές ανακρίσεις για τον Ιερέα ο οποίος βρισκόταν στην φυλακή εν όψει εκδικάσεως της υποθέσεώς του. Γράφεται στο έγγραφο: «Η Ιερά Σύνοδος… απεφάσισεν όπως παράσχη υμίν άδειαν ίνα διανεργήσετε ανακρίσεις εις βάρος του Ιερέως π. Θεοδώρου Δροσοπαναγιώτου του Δημοσθένους της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας διά κανονικά παραπτώματα». Κατόπιν τούτου ανατέθηκε την 29η Μαρτίου 2022 η ανακριτική διαδικασία σε Εφημέριο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά την ποινική εκδίκαση της υποθέσεως του π. Θεοδώρου Δροσοπαναγιώτου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λευκάδος την 18ην Ιουλίου 2022 και την ποινή που του επεβλήθη κάθειρξη 27 ετών ο Τοποτηρητής όπως είχε καθήκον και ύστερα από την ως άνω απόφαση της Ιεράς Συνόδου προέβη σε τέσσερες ενέργειες. Πρώτον, ζήτησε από την Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Λευκάδος απόσπασμα της αποφάσεως του Δικαστηρίου∙ δεύτερον, απαγόρευσε στον Ιερέα προσωρινώς μεχρι την έκδοση της αποφάσεως του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου κάθε ιεροπραξία∙ τρίτον, έδωσε εντολή στον εκκαθαριστή αποδοχών των Εφημερίων να του αποδίδεται το 50% των αποδοχών του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση σύμφωνα με τον ψηφισθέντα προσφάτως νόμο 4957/ΦΕΚ 21 Ιουλίου 2022∙ και τέταρτον, έδωσε εντολή στον εκκλησιαστικό ανακριτή να επισπεύσει την διαδικασία των εκκλησιαστικών ανακρίσεων ζητώντας να του δοθεί όπως το επιτάσσει ο νόμος και η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λευκάδος με τον σχετικό φάκελο της δικογραφίας.

Είναι ευνόητο ότι τα εκκλησιαστικά παραπτώματα πρέπει να τιμωρούνται κατά τα υπό των ιερών κανόνων και των νόμων διαγορευόμενα οι κληρικοί πρέπει να είναι υπόδειγμα στην κοινωνία σύμφωνα με τους ιερούς κανόνας όπως πράγματι συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Πράγματι, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διαθέτει αξιόλογους κληρικούς διακόνους και μοναχούς που επιτελούν το έργο τους με υπευθυνότητα και δημιουργικότητα.

Η δε εκκλησιαστική δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί έγκαιρα και αποτελεσματικά για να προλαμβάνονται ή και να θεραπεύονται τα σκάνδαλα τα προερχόμενα από κανονικά παραπτώματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ