Κυριακή 26 Μαΐου 2024 | 12:28

ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μια σημαντική ημερίδα: «Η παρουσία της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Τομέας: «Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ΠΜΣ “Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός” και των μαθημάτων ευθύνης του, πραγματοποίησε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 επιστημονική ημερίδα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψηφίους διδάκτορες.

Οι εισηγήσεις όλων των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων αποτύπωναν τον ερευνητικό τους στόχο και είχαν τα χαρακτηριστικά της ώριμης επιστημονικής προσέγγισης.

Το κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν: “Η παρουσία της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο”.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου – Σκήτη Βερροίας. Η συγκεκριμένη Ιερά Μονή ήταν ένα σπουδαίο πνευματικό κέντρο, καθόσον εκεί ασκήτευσαν μεγάλες πατερικές μορφές, όπως ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ενώ κατά τον 16ο αιώνα στην ίδια Μονή εγκαταβίωσαν πολλοί Άγιοι, οι οποίοι συνέδραμαν στην πνευματική στήριξη των υποδούλων κατά τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Η φιλοξενία του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου Αρχιμ. Πορφυρίου και των πατέρων της Μονής υπήρξε αβραμιαία και εγκάρδια.

Οι καθηγητές, οι εισηγητές και οι σύνεδροι εξέφρασαν από καρδιάς την ευγνωμοσύνη στον Καθηγούμενο π. Πορφύριο και τους Πατέρες της Μονής, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν με δημιουργικό λόγο κατά τις εργασίες της ημερίδας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, διαχρονικά, η συμβολή των λογίων μοναχών στο θεολογικό διάλογο υπήρξε καθοριστική. Η ακαδημαϊκή θεολογία και η πατερική λογιώσυνη μπορούν από κοινού να καταστούν ισχυρό «ανάχωμα» στο φαινόμενο της εκκοσμίκευσης.

Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός δια πρεσβειών του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου να στηρίζει τον Γέροντα Πορφύριο και την περί αυτού Αδελφότητα στο έργο που επιτελούν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ