Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 19:41

ΣΤΗΝ Α΄ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Μία εμπνευσμένη διάλεξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος “Κανονικό Δίκαιο και Λειτουργία του Συνοδικού Συστήματος”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μία εμπνευσμένη διάλεξη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην πολυμεσική αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος “Κανονικό Δίκαιο και Λειτουργία του Συνοδικού Συστήματος” (Α΄ αίθουσα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας) της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κα Έλενας Γιαννακοπούλου, νομικού και μέλους της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου.

Κύριος ομιλητής, ήταν ο διακεκριμένος Θεολόγος και πολυγραφότατος συγγραφέας κ. Εμμανουήλ Μελινός, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα, “Πανίερος Σύνοδος Ουρανού και Γης”.

Χαιρετισμό ωστόσο απηύθυνε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγήτρια κα Διοτίμα Λιαντίνη, η οποία ευχαρίστησε τον κ. Μελινό για την παρουσία του που περποιεί τιμή, καθώς και την κα Γιαννακοπούλου για την εύστοχη πρωτοβουλία της προσκλήσεως. Στη συνέχεια, η κα Γιαννακοπούλου παρουσίασε εν συνόψει βασικούς σταθμούς της πορείας κι εργογραφίας του ομιλητή.

Ακολούθησε, η άκρως εμπεριστατωμένη και μεστή νοημάτων και μηνυμάτων επιστημονική διάλεξη του κ. Μελινού. Στα πλαίσιά της ανέπτυξε διεξοδικώς από διφθέρας και από στήθους την μεγάλη προσδοκία των εθνών όλων των προ Χριστού λαών για την έλευση του Μεσσία. Με ενάργεια ο ομιλητής διεζωγράφισε την μεγάλη προσμονή που εντοπίζεται στις παραδόσεις όλων των πολιτισμών, την σχέση του αρχαίου πνεύματος και του Χριστιανικού (στην προσγείωση το ένα, στην απογείωση το έτερον) της φιλοσοφικής, ποιητικής κι επιστημονικής αναμονής και προσεγγίσεως του “μεγαλυτέρου επισκέπτου του πλανήτου μας”, όπως τόνισε ο κ. Μελινός.

Στα πλαίσια της ομιλίας παρουσιάστηκαν με μαεστρία επιστημονικά στοιχεία, ιστορικά, αγιογραφικά, αγιοπατερικά, δογματικές πτυχές αφορώσες στην ενανθρώπιση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Με άλλες λέξεις, η πανίερος σύνοδος ουρανού και γης. Με το θερμότατο παρατεταμένο χειροκρότημα το ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας εξέφρασε την μεγάλη κατάφαση, τον ενθουσιασμό και την αποδοχή του.

Παρακολούθησαν καθηγητες, κληρικοί υπό την ιδιότητα του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητού, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις Πειραιώς και Περιστερίου. Παρέστησαν επίσης πολλοί άλλοι φοιτητές και φοιτήτριες.

Στις εύστοχες τεκμηριωμένες θέσεις του κ. Μελινού αναφέρθηκε εν κατακλείδι η Αναπληρώτρια Πρόεδρος Καθηγήτρια κα Δ. Λιαντίνη και επακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση-διατύπωση καίριων ερωτημάτων και γόνιμων απαντήσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ