Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 21:37

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μιλά για τη συνάντηση των δύο Προκαθημένων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ειλικρινή και καρδιακή χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Πατριάρχη Ρωσίας ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Ο κ. Ιλαρίων ήταν παρών στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο Προκαθήμενοι, μαζί με τον μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά τη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά την επιστροφή στη ρωσική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δήλωσε ότι «η συζήτηση διήρκησε συνολικά περίπου δυόμιση ώρες και ήταν πολύ ειλικρινής και καρδιακή. Πράγματι ήταν μια συζήτηση από καρδιά σε καρδιά», χωρίς, ωστόσο, να προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της συζήτησης.

“Δεν νομίζω ότι πρέπει και δικαιούμαι να αποκαλύψω τώρα το περιεχόμενο της συζητήσεως των δύο Πατριαρχών, διότι εάν ήθελαν να διεξαγόταν ανοικτά αυτή η συζήτηση, θα προέβαιναν σε δήλωση στον Τύπο. Αυτό δεν έγινε, ήταν κλειστού τύπου η συζήτηση, αλλά πάντως αδελφική”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλαρίων.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα του ουκρανικού τύπου για τη συνάντηση των δύο Προκαθημένων, ο κ. Ιλαρίων υποστήριξε ότι “μερικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ειδικά στην Ουκρανία, ευρίσκονται σε σύγχυση καθώς έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με την συνάντηση. Εμείς, από την πλευρά μας θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο αυτής της συναντήσεως, μόνο εάν αξιωματούχοι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σχολιάσουν αυτή. Αυτά τα πρόσωπα είναι μόνο δύο: ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Γαλλίας, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση. Όποιοι άλλοι μιλήσουν για τη συνάντηση, κάνουν μόνο εικασίες. Ίσως κάποιος τώρα να θελήσει να παρουσιάσει το επιθυμητό για πραγματικό, και όμως φρονώ ότι με επίγνωση μεγάλης ευθύνης οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συναντήσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε, κατά το μέγιστο δυνατόν, τις διεκκλησιαστικές μας σχέσεις από κάθε είδους ανεδαφική σοφιστεία”.

Ο κ. Ιλαρίων θεωρεί ότι “είναι αδύνατο οι δύο Πατριάρχες να συναντηθούν και έτσι απλά να αποφασίσουν για λογαριασμό των Εκκλησιών τους, διότι κάθε Πατριάρχης εκπροσωπεί την Εκκλησία του, μιλά εκ μέρους της, αλλά οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται παρασκηνιακά, αλλά από τις Συνόδους της κάθε Εκκλησίας”.

Επιπλέον, πιστεύει ότι “τόσο η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως όσο και η Ορθοδόξη Εκκλησία της Ρωσίας έχουν δική τους θέση η καθεμία επί διαφόρων θεμάτων”, θέσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως συμπληρώνει.

Η συνάντηση των δύο Προκαθημένων αποτέλεσε έναν “συγχρονισμό ρολογιών”, καταλήγει ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ καθώς, όπως δήλώνει, “πολύ συχνά η μια πλευρά έχει δικές τις πληροφορίες ενώ η άλλη δικές της και αυτές οι συναντήσεις προσφέρουν ευκαιρία διαφορετικής τοποθετήσεως επί του ιδίου θέματος, ώστε να καταλήξουν αμέσως ή αργότερα σε κάποιο κοινό παρονομαστή”.

Ο χρόνος θα δείξει αν τα ρολόγια παραμείνουν συγχρονισμένα και οι δείκτες τους δείξουν προς την ίδια κατεύθυνση…

Πηγή: mospat.ru

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ