ORTHODOXIA.INFO | Μάρκος Παπαγεωργίου Στην προσπάθεια πολλών να εξαλείψουν από τα Χριστούγεννα, κάθε στοιχείο που αφορά τον Χριστό αναφέρθηκε ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης σήμερα κατά το κήρυγμά του.
Από τον πανηγυρίζοντα και και σπάνιο Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στη συνοικία του Ψυρρή, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας σχολιάζοντας την φράση του Ευαγγελίου “Τεθνήκασι γαρ οι ζητούντες την ψυχήν του παιδίου”, τόνισε πως “Πολλοί θέλουν να αφανήσουν τον Χριστό και την Εκκλησία και ο ίδιος γίνεται σημείο αντιλεγόμενο. Για άλλους είναι η σωτηρία και για άλλους η κόλαση”.
Πρόσθεσε ότι “Ακόμα και σήμερα, δύο χιλιάδες έτη μετά τη Γέννηση Του, προσπαθούν να Τον αφανήσουν και μέσα από τις ψυχές των ανθρώπων και κυρίως των μικρών παιδιών. Αποφεύγουν οποιαδήποτε ορθόδοξη παράδοση ή διδαχή στα σχολεία. Φοβούνται τον Χριστό, όμως Αυτός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει μέχρι συντελείας του κόσμου. Αυτός κατευθύνει την ιστορία της ανθρωπότητος. Αυτός ευλογεί τις ζωές των ανθρώπων. “Χριστός ετέχθη εκ της Παρθένου”, αυτό πανηυρίζουμε”.
Εν συνεχεία ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Γεννήσεως του Χριστού στους γύρω δρόμους, ενώ κατά την αποφώνηση ο π. Θεοδόσιος απηύθηνε θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Κλήμη για την παρουσία του στην πανήγυρη, τους ιερείς, τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και προς όλους τους πιστούς που κατέκλυσσαν ασφυκτικά τον Ναό.
Χρήσιμες πληροφορίες για τον Ναό
Ο ιστορικός ναός της Γεννήσεως του Χριστούβρίσκεται σε κεντρικό σημείο στην περιοχή του Ψυρρή. Είναι άριστα διατηρημένος αν και από τους παλαιότερους της χώρας.
Στη θέση της υπήρχε εκκλησία των μεταβυζαντινών χρόνων που ανήκε στην επιφανή οικογένεια Κοπίδη (Χριστός του Κοπίδη = Χριστοκοπίδης). Εικάζεται ότι στα αρχαία χρόνια βρισκόταν εκεί ναός της Αθηνάς Παλλάδος.
Η εκκλησία είχε και υπόγεια κρύπτη (είδος κατακόμβης) με τοιχογραφίες, ενώ γύρω στα 1570 η εκκλησία ήταν κέντρο κοινωνικής μέριμνας της Αγίας Φιλοθέης προς τους κατοίκους της συνοικίας. Μετά την απελευθέρωση, αφού αποκαταστάθηκε από τον αρχιτέκτονα Χριστιανό Χάνσεν η στέγη του, που είχε καταρρεύσει εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων, στέγασε προσωρινά τον Άρειο Πάγο, μάλιστα μνημονεύεται ότι στα εγκαίνια της εκεί λειτουργίας του Ανώτατου Δικαστηρίου λειτούργησαν επτά αρχιερείς και παρέστη η βασίλισσα Αμαλία, ιστάμενη σε θρόνο, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται αστέρας με 16 ακτίνες. Ο ξυλόγλυπτος θρόνος φυλάσσεται ως σήμερα στην εκκλησία (ιερό Βήμα). Εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ενοριτών, γύρω στα 1880 στη θέση της παλαιάς εκκλησίας οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός, που είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, με τη διαφορά ότι αντί κιόνων έχει πεσσούς. Επίσης, στα δυο άκρα της δυτικής πλευράς κατασκευάστηκαν δύο πυργοειδή κωδωνοστάσια. Από την παλαιά εκκλησία διασώζεται η Αγία τράπεζα, που είναι μαρμάρινη παλαιοχριστιανικής προέλευσης και στηρίζεται επάνω σε κιονίσκο, όπως επίσης διασώζεται και τμήμα του βορείου τοίχου. Επίσης σώζονται και μερικές παλαιές φορητές εικόνες (π.χ. Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Παντελεήμων, Αποτομή Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου κ.ά.). Οι υπάρχουσες τοιχογραφίες είναι του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου.
Στην εκκλησία αυτή, όπως και στους Αγίους Αναργύρους στην ίδια συνοικία, εκκλησιαζόταν πολλές φορές ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο οποίος έμεινε κατά καιρούς στις γειτονικές οδούς Τάκη και Σαρρή. Αφιέρωμα του μεγάλου διηγηματογράφου στον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού αποτελεί η τοιχογραφία του βορείου κλίτους, που εικονίζει τους προφήτες Ηλία και Ελισαίο.
Στις μέρες μας εμφανίζει αξιοθαύμαστο έργο σε φιλανθρωπικό επίπεδο, ενώ προσελκύει πολλούς νέους ανθρώπους. Σε αυτό έχει συμβάλει ουσιαστικά ο π. Θεοδόσιος Οικονομίδης, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένου τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην αναμόρφωση του Ναού, έχει να επωμιστεί και το δύσκολο κομμάτι της συντήρησης, ενώ μόλις φέτος τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό του κλιματιστικά, δωρεάς του επιχειρηματία κ. Αθανασίου Μαρτίνου.