“Έλλειμμα πολιτισμού” δείχνει σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από μέρους της Τουρκίας.

Ο κ. Χρυσόστομος, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί οπισθοδρόμηση με σκοπό “να αναβιώσει μια νεο-οθωμανική αντίληψη παρουσίας και δράσης όχι μόνο στο χώρο της Ευρώπης και της Δύσης αλλά κυρίως στην Ανατολή” κι αυτό, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, “θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει”.

Για τον ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων μας στο όλο ζήτημα ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε πως “για άλλη μια φορά η Ευρώπη δοκιμάζεται στο επίπεδο της κοινοτικής αντίληψης καθώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία σοβαρή αντίδραση”.

Αναφορικά με τις δύο μεγάλες δυνάμεις, Αμερική και Ρωσία, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είπε πως “εκτός από ευχολόγια δεν έχουν κάνει και δεν έχουν δηλώσει τίποτα ουσιαστικό”.

Συγκεκριμένα, δε, για τον ρόλο της Ρωσίας, ο κ. Χρυσόστομος σχολίασε πως “ποτέ δεν έβλεπε την Ελλάδα ως έναν παράγοντα με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί σε επίπεδο εκκλησιαστικό. Πάντα έβλεπε ότι ήθελε να ασκήσει κυριαρχικό δικαίωμα στην Εκκλησία της Ελλάδος προκειμένου να ατονίσει η σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό απόσπασμα στο 01:54:30