Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 | 5:29

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ "ΧΙΟΥΜΟΡ" ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Θρησκευτικός ρατσισμός και όχι πρόοδος πίσω από την ανάρτηση Μόσιαλου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

«Όποιος θέλει να είναι προοδευτικός πρέπει να σέβεται τον άλλο, οποιοσδήποτε είναι ο άλλος. Αυτό μας λέει το Ευαγγέλιο» υπενθύμισε με νόημα στον καθηγητή Ηλια Μόσιαλο από τον καθεδρικό ναό της Καλαμάτας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, μια μέρα μετά τον σάλο που προκάλεσε η επιλογή του δεύτερου να δημοσιεύσει σε σελίδα κοινωνικού δικτύου γελοιογραφία εις βάρος της Παναγίας.

«Προοδευτικός δεν είναι αυτός ο οποίος διακωμωδεί την πίστη των ανθρώπων, όποια κι αν είναι αυτή η πίστη. Προοδευτικός είναι αυτός που σέβεται. Προοδευτικός είναι αυτός που σέβεται την διαφορετικότητα και σέβεται και τιμά την ετερότητα. Προοδευτικός είναι αυτός που σεβόμενος την πίστη των άλλων ανθρώπων επιβεβαιώνει τον σεβασμό του απέναντι στη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα» είπε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος για να συμπληρώσει με νόημα πως «Άλλως είναι σκοταδιστής, άλλως είναι φονταμενταλιστής, άλλως είναι εκφραστής ίσως του ακραίου φονταμενταλιστικού πνεύματος, που είναι ο θρησκευτικός ρατσισμός. Και δυστυχώς τα πρόσωπα αυτά τα οποία έχουν μια καταξίωση μέσα στην ελληνική κοινωνία υπέπεσαν σε αυτήν ακριβώς την παρεκτροπή».

ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΜΕ

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κίνηση του καθηγητή, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας υπογράμμισε πως η ενέργεια αυτή ήταν οξεία πρόκληση προς την πίστη και τις παραδόσεις του λαού.

«Προκληθήκαμε με έναν τρόπο πολύ οξύ που δεν επιτρέπουν ούτε οι μέρες ούτε οι καιροί και πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να καταλάβουν ότι τις θέσεις τις οποίες κατέχουν, τις κατέχουν επειδή τους τις έδωσε ο ελληνικός λαός και είναι εκεί για να υπηρετούν τον ελληνικό λαό και να σέβονται την πίστη και τις παραδόσεις του» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε πως «οι κρίσεις είναι πολυτέλεια για την ελληνική κοινωνία» για να ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο πως «Η Εκκλησία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει για να μπορέσουμε όλοι να βγούμε κερδισμένοι από την κρίση αυτής της πανδημίας αλλά δεν είναι διατεθειμένη ποτέ να υποχωρήσει και να δεχθεί αμαυρώσεις και διακωμώδηση των γεγονότων και των στοιχείων της πίστεως».

Για να συμπληρώσει πως «Αυτοί οι οποίοι επενδύουν σε μια τέτοια κρίση να είναι σίγουροι ότι ματαιοπονούν γιατί ο λαός ξέρει, και να τιμά και να εκφράζει την πίστη του ορθά».

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Αυτό που τόνισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, είναι πως χρειάζεται πνεύμα ενότητας ώστε να μπορέσει ο τόπος να ξεπεράσει την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία . «Ας μην επιλέγουμε ρίξεις, ας μην καλλιεργούμε τους διασπασμούς» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως προοδευτικός είναι αυτός που σέβεται.

«Όποιος θέλει να είναι προοδευτικός πρέπει να σέβεται τον άλλο, οποιοσδήποτε είναι ο άλλος. Αυτό μας λέει το Ευαγγέλιο. Κι όχι να επενδύει στη διακωμώδηση του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου για να δείξει στους δικούς του – δεν ξέρω  ποιοι είναι αυτοί οι δικοί του ή τι εκφράζουν αυτοί οι δικοί του- για να δηλώσεις ακριβώς, ίσως, ότι διαφοροποιείται από αυτό που ονομάζεται χριστιανική παράδοση στο χώρο της πατρίδας μας».

Αφορμή για τις αναφορές αυτές του μητροπολίτη εκτός από την δημοσίευση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου την οποία καταδίκασε και με ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος, στάθηκε και η προδημοσίευση αποσπασμάτων του νέου βιβλίου του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη το οποίο αναφέρεται επίσης στην Παναγία.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ