Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 12:59

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ ΑΡΤΗΣ

Μεσσηνίας: “Να δείχνουμε υπακοή στην εκκλησία και να μην προτάσσουμε το δικό μας προσωπικό θέλημα και συμφέρον”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Να δείχνουμε υπακοή στην εκκλησία και να μην προτάσσουμε το δικό μας προσωπικό θέλημα και συμφέρον ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα το πρωί από την Άρτα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

“Εάν η στάση μας απέναντι στην εκκλησία δεν είναι στάση υπακοής σε αυτό που η εκκλησία μας αποκαλύπτει, δεν είναι στάση διακονίας προς το συνάνθρωπό μας που είναι μέλος της εκκλησίας του Χριστού και μία στάση ταπείνωσης, τότε αυτό το οποίο οικοδομούμε μέσα μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, είναι ένα ψεύτικο μόρφωμα εκκλησίας αλλά και αγιότητος που επιδιώκουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος από τον ιερό ναό του αγίου Μάξιμου του Γραικού όπου έλαβε μέρος στο αρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή του αγίου Καλλινίκου επισκόπου Εδέσσης.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Όπως τόνισε μάλιστα “αν πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό γινόμαστε περισσότερο ομολογητές από τους ομολογητές της εκκλησίας και περισσότερο άγιοι από τους αγίους της εκκλησίας πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλα αυτά δυστυχώς είναι ένα ψέμα”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως “αντί να γινόμαστε έτσι λήπτες της χάριτος της αγιότητος που προέρχεται δια της εκκλησίας και μέσα στην εκκλησία στον κάθε άνθρωπο, γινόμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι ηθελημένα και αθέλητα αφηνόμαστε από αυτή την κατάσταση της αγιότητος, έστω και αν αυτό ομολογούμε ότι επιδιώκουμε και για αυτό αγωνιζόμαστε”.

Θέλοντας ωστόσο να περιγράψει τι είναι αγιότητα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας επεσήμανε πως αυτή δεν έχει να κάνει με ένα απομακρυσμένο παρελθόν. “Η αγιότητα είναι στοιχείο της ίδιας της ιδιότητoς και ταυτότητος της εκκλησίας. Για αυτό η εκκλησία αποκαλείται και αγία γιατί βρίσκεται στον κόσμο για να μετατρέψει τον κόσμο σε βασιλεία του Θεού. Η εκκλησία είναι για να αναδεικνύει μέσα από το σώμα της κεχαριτωμένα και δοξασμένα μέλη όπως είναι οι άγιοι. Είναι ζώσα γιατί συνεχώς παράγει και αναδεικνύει αγίους και επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που είναι ο σκοπός της, η κιβωτός σωτηρίας για τον κάθε άνθρωπο”.

Παίρνοντας αφορμή στη συνέχεια από τους νεοφανείς αγίους της εκκλησίας, ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε πως “δεν αποτελεί ένα εξαιρετικό γεγονός για την εκκλησία αλλά αποτελεί το κατεξοχήν γεγονός επιβεβαίωσης του ρόλου και της παρουσίας της εκκλησίας μέσα στον κόσμο τον οποίο βρισκόμαστε. Δεν είναι μόνο τα θαύματα που και αυτά είναι στοιχείο της αγιότητος αλλά είναι η μυροβλυσία των ιερών λειψάνων. Είναι το ότι οι άνθρωποι αισθάνονται, βιώνουν στη ζωή τους εμπειρικά την παρουσία αυτών των αγίων αλλά και επιπλέον ότι ο καθένας από μας που έρχεται προσκυνητής στο εικόνισμα του αγίου προσκυνεί αλλά συγχρόνως δίνει και μία ομολογία. Ότι θα ομοιωθεί στον τρόπο ζωής και στην πορεία προς την αγιότητα προσκυνώντας το συγκεκριμένο εικόνισμα του αγίου. Έτσι, οι άγιοι δεν είναι μόνο για τον εαυτό τους άγιοι αλλά είναι άγιοι της εκκλησίας και καθίστανται φορείς και αρχέτυπα για όλους τους άλλους που αναζητούν και επιζητούν την αγιότητα”.

Παράλληλα, ο ιεράρχης πρόσθεσε πως “γινόμαστε άγιοι όχι απλά γιατί είμαστε καλύτεροι από κάποιους άλλους αλλά γιατί καταβάλλουμε έναν πνευματικό αγώνα ώστε να απορρίψουμε από μέσα μας όλα αυτά τα εμπόδια και τα προσκόμματα τα οποία τίθενται και προσπαθούμε μέσα από αυτό τον αγώνα να ενστερνιστούμε την υπακοή, την ταπείνωση, την διακονία, την ευσέβεια, έτσι όπως ακριβώς μας τα υπέδειξε μέσα από τη δική του ζωή και ο άγιος Καλλίνικος επίσκοπος Εδέσσης”.

Ο κ. Χρυσόστομος κατέληξε ωστόσο με την διαπίστωση πως “αν αποκτήσουμε όλα αυτά τότε με βεβαιότητα θα οδηγηθούμε και εμείς να καταστούμε στο χώρο της βασιλείας του Θεού πολίτες και συμπολίτες των αγίων μας”.

Συγχοροστάτησαν οι μητροπολίτες Σταγών κ. Θεόκλητος και Άρτης κ. Καλλίνικος ενώ από του ιερού βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος και ο μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ