Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 | 3:32

Η ΠΙΚΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Mε τους αποκατασταθέντες πέντε oρθοδόξους ιερείς συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Mε τους προσφάτως αποκατασταθέντες πέντε oρθοδόξους ιερείς τους οποίους ευλόγησε πατρικώς και ενίσχυσε πνευματικώς για να συνεχίσουν την πολύτιμη για την εκκλησία διακονία των ορθοδόξων στην Λιθουανία συναντήθηκε κατά την παραμονή του στην Λιθουανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λιθουανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε εθιμοτυπικὠς την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρέσβης κ. Görkem Barış Tantekin και της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρέσβης κ. Γρηγόριος Καραχάλιος, ο οποίος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Παναγιωτάτου.

Ιδιαίτερη συγκίνηση ωστόσο προκάλεσε στον κ. Βαρθολομαίο η επίσκεψή του στο παλαιό κτήριο της Κα Γκε Μπε, σήμερα μουσείο (Museum of Occupations and Freedom Fights) στα υπόγεια του οποίου φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν με φρικτές μεθόδους και εκτελέστηκαν Λιθουανοί πατριώτες και αντιφρονούντες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τον οποίο συνόδευσε ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Βίλνιους, προσευχήθηκε για την ανάπαυση των θυμάτων.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ύστερα από πρόσκληση του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Βίλνιους, επισκέφθηκε το ιερό προσκύνημα της Παναγίας Οστρομπράμσκα, όπου φυλάσσεται και η ιστορική εικόνα. Ακολούθως, ο κ. Βαρθολομαίος με τη συνοδεία του επισκέφθηκε το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Η ΠΙΚΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ

Κατά την ολοκλήρωση της επισκέψεώς του στη Λιθουανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε πως “με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε σήμερα τη φιλόξενη Λιθουανία και τον λαό της, που διαχρονικά αγωνίστηκε σθεναρά για την ανεξαρτησία του και τη διαφύλαξη της ταυτότητός του και ο οποίος μέχρι σήμερα υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά, αρχές και αξίες, όπως τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου, τη θρησκευτική ελευθερία, την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.

Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κα Πρωθυπουργό και την έντιμη Κυβέρνηση της Λιθουανίας, την κα Πρόεδρο της Βουλής, για τις συναντήσεις που είχαμε, τα φιλόξενα αισθήματά τους, τη μεταξύ μας εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία και εν γένει για την τιμή που εκδήλωσαν αυτές τις ημέρες με κάθε τρόπο προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ειδικότερα προς τη μετριότητά μου και προς τα μέλη της συνοδείας μου.

Ευχαριστίες εκφράζουμε και προς τους Πρέσβεις της Τουρκίας, της Ελλάδος και των ΗΠΑ για τις συναντήσεις που είχαμε. Ευχαριστούμε τον αδελφό Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Βίλνιους, Πρόεδρο του Συμβουλίου των ΡΚ Επισκοπικών Συνελεύσεων Ευρώπης, για τον σεβασμό και τα αισθήματα αγάπης με τα οποία καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για την ευγενική του πρόσκληση να επισκεφθώ το ιερό προσκύνημα της Παναγίας Οστρομπράμσκα, καθώς επίσης και για την υποδοχή στο Επισκοπικό του Μέγαρο.

Λυπάμαι που δεν εκδηλώθηκαν ανάλογα αισθήματα από την πλευρά του Μητροπολίτου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Λιθουανία Ιερωτ. κ. Ιννοκεντίου. Άκουσα ότι μέσω ανακοινώσεως πρότεινε να επισκεφθώ και να προσκυνήσω στη Μονή του Αγίου Πνεύματος. Παραταύτα ουδέποτε έλαβα σχετική πρόσκληση, ούτε εμφανίστηκε αυτές τις ημέρες προκειμένου να καλωσορίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Εμείς από την πλευρά μας είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου τους πέντε προσφάτως αποκατασταθέντας Ορθοδόξους κληρικούς. Τους συναντήσαμε, τους ευλογήσαμε πατρικώς, τους ενισχύσαμε πνευματικώς για να συνεχίσουν την πολύτιμη για την Εκκλησία διακονία των ορθοδόξων αδελφών μας στη Λιθουανία. Και χαιρόμεθα γιατί κατά την εδώ παραμονή μας οι Ορθόδοξοι Λιθουανοί αδελφοί και αδελφές μας αλλά και οι διαβιούντες εδώ Έλληνες, Ουκρανοί, Ρουμάνοι και Λευκορώσσοι μας υποδέχθηκαν και εκδήλωσαν τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας.”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ