Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 4:51

ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΡΑΦΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Μανχάταν: Ανακαίνιση γραφείου έφερε στο φως κλεμμένα χειρόγραφα από τη Μονή Εικοσιφοινίσσης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Swann Auction Galleries το 2008 πούλησε στο Μανχάταν τρία ελληνόγλωσσα χειρόγραφα του 16ου και 17ου αιώνα σε έναν έμπορο αρχαιοτήτων ο οποίος τα επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν λεηλατηθεί.

Σύμφωνα με την New York Times, τα χειρόγραφα παρέμειναν σε ένα ράφι για περισσότερο από μια δεκαετία σχεδόν ξεχασμένα. Πριν από τρεις μήνες, ο οικονομικός διευθυντής της Swann ψάχνοντας το γραφείο του σε μία ανακαίνιση, βρήκε σε μία πλαστική σακούλα τα χειρόγραφα τα οποία πιστεύεται ότι είχαν κλαπεί από το μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, το οποίο λεηλατήθηκε από τον βουλγαρικό στρατό δύο φορές κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίσημη τελετή επαναπατρισμού των ανωτέρω χειρογράφων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero του Μανχάταν και τα έγγραφα παρέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος θα τα παραδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά το επόμενο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο Μάιο.

Φώτο: Dimitrios S. Panagos

Υπενθυμίζεται, πως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πραγματοποιηθεί και ο επαναπατρισμός ενός χειρόγραφου ευαγγελίου, το οποίο είχε κλαπεί από την ιερά μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας πριν από έναν αιώνα, από Βούλγαρους κατακτητές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ