Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 10:34

Μάνα, ελευθερώτρια, προστάτιδα

Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης
Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης
O αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης είναι ιεροκήρυξ της Ι.Μ. Κηφισίας

Του ιδίου συγγραφέα:

Το πρόσωπο της Παναγίας στην σκέψη και στην συνείδηση πολλών είναι η εικόνα μιας Μητέρας που προστατεύει, σκεπάζει καλύπτει και παρηγορεί ανθρώπους και λαούς, πρόσωπα και κοινωνίες, δηλαδή όλα τα βασανισμένα παιδιά της χωρίς καμία διάκριση.

Αυτή την εμπειρία έχουμε και εμείς ως μεμονωμένα πρόσωπα αλλά και ως λαός μέσα στην ιστορία και την καθημερινότητά μας. Στις παλινωδίες και τις περιπέτειες της ιστορίας από την βυζαντινή περίοδο μέχρι τις μέρες μας, ο λαός μας βλέπει την Παναγία να απλώνει την αγκαλιά της να παρηγορεί να βοηθά και να μας προστατεύει.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα “πως είναι δυνατόν η Παναγία που ανήκει σε όλους και που το μεγαλείο της θεότητός της σημαίνει εν πολλοίς, αποδοχή όλων, είναι δυνατόν μια τέτοια μάνα να αγαπά περισσότερο κάποια παιδιά της;”. Η πατρίδα μας λόγω της γεωπολιτικής της θέσης ήταν πάντα στο μάτι του κυκλώνα. Πάντοτε την κύκλωναν εχθροί για αυτό που είχε. Τον τόπο της, τον πλούτο της, την παράδοσή της, όλα αυτά που ο Θεός προσέφερε ως φυσικά προσόντα στον τόπο αυτό που γεννηθήκαμε. Αυτή η χώρα που γίνεται αντικείμενο επιβουλής και την εποφθαλμιούν πολλοί εχθροί, πολλές φορές αδικείται διαχρονικά.

Η ιστορική και εθνική μας μνήμη διασώζει πολλά θαυμαστά και ένδοξα γεγονότα που υπερβαίνουν την λογική εξήγηση και τον αριθμητικό υπολογισμό. Νικηφόρες εκβάσεις πολέμων εκ προοιμίου καταδικασμένες, όπως η εποποιία του 1940, υπερβάσεις κρίσεων μη αναστρέψιμων, αντιμετώπιση επικίνδυνων και καταστροφικών απειλών, επαλήθευσαν πολλές φορές ότι η Παναγία τότε και σήμερα σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο είναι Εκείνη που μεσιτεύει ακατάπαυστα και απλώνει το πέπλο της και την Σκέπη της και γίνεται η προστάτιδα και Ελευθερώτρια που ευλογεί και σώζει εμάς και το Γένος μας. Τα δάκρυά μας και οι αγωνίες μας, οι θλίψεις και τα βάσανά μας, είναι και δικά Της, γιατί είναι μητέρα και, όπως κάθε μητέρα, τα μοιράζεται με τα παιδιά της, για να τα ελαφρύνει και να τα απαλύνει. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ