Σάββατο 1 Απριλίου 2023 | 16:18

ΕΙΧΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Μ. Χαρακόπουλος: Να κηρυχθεί η Αγία Σοφία σε μνημείο εν κινδύνω

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι μόνο μία προσβολή προς την ιστορική αλήθεια αλλά συνιστά μια ευθεία απειλή για το μνημείο. Η Αγία Σοφία πρέπει να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας και μέλος της Βουλής των Ελλήνων δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με την εκπρόσωπο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κα Berta de Sancristóbal στην έδρα της στο Παρίσι.

Παράλληλα, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε πως “για αυτό ακριβώς ενημέρωσα την εκπρόσωπο του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για τις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο μετά την μετατροπή του σε τζαμί και καταγγέλλονται πια ευθέως και από θεσμούς και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας. Η έως σήμερα αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν η αναμενόμενη κι αυτό αποθρασύνει τον θύτη και απομειώνει και το κύρος διεθνών οργανισμών. Τέλος, συζήτησα με την εκπρόσωπο της UNESCO τη δυνατότητα παρουσίασης του τόμου που εξέδωσε η ΔΣΟ στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι”.

Από τη μεριά της η κα Berta de Sancristóbal ανέφερε ότι “η UNESCO δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία παρακολουθούν από πολύ κοντά και διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη σύσκεψη του Οργανισμού το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα τεθούν”.

Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετείχαν οι σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Alexander Fomenko, καθώς και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO κα Μαρία Διαμαντοπούλου και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Νικόλαος Στεργιούλας.

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνεργασία στην πρεσβεία της Ελλάδας με τον μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημήτριο και εκπροσώπους της διπλωματικής αντιπροσωπείας για την καλύτερη δυνατή παρουσίαση στη γαλλική κοινωνία του Τόμου που εξέδωσε η ΔΣΟ για την Αγία Σοφία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ