Σάββατο 13 Απριλίου 2024 | 3:29

ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΝΤΕΣ

Λήμνου: “Τα κηρύγματα στους ναούς να μην είναι άσχετα αλλά να ξεκουράζουν ψυχικά τους πιστούς”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Έκκληση προς όσους έχουν την ευθύνη της πνευματικής οικοδομής των πιστών στην μητροπολιτική του περιφέρεια να μην κάνουν άσχετα κηρύγματα στους ναούς αλλά αυτά να ξεκουράζουν ψυχικά τους προσερχομένους απηύθυνε ο μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος.

Με υπηρεσιακό σημείωμα που εξέδωσε ο ιεράρχης επισημαίνει πως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, «όσοι άνθρωποι έρχονται κουρασμένοι και απελπισμένοι από όλα στο ναό εισέρχονται για να προσευχηθούν και να τροφοδοτήσουν την ελπίδα τους ανάβοντας το κεράκι της παρηγοριάς τους», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως αυτό σημαίνει ότι το κήρυγμά μας, «απευθύνεται παρηγορητικά στους παρόντες προσφέροντας ευκαιρία εποικοδομητικής σκέψεως και όχι να αφορά στους απόντες. Είναι ανάγκη να αποκαλύπτει την φιλανθρωπία και την συγχωρητικότητα του Θεού στα ανθρώπινα λάθη για να ξεκουράζουμε ψυχικά τους προσερχομένους», τονίζει.

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα το κήρυγμα που γίνεται δεν πρέπει να είναι άσχετο με τις ανάγκες της καθημερινότητας των ανθρώπων μέσα στον σύγχρονο και ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο αλλά παράλληλα να μεταγγίζει τα οφέλη της παραδοσιακής ζωής και εμπειρίας της εκκλησίας και της ησυχαστικής ζωής των πατέρων της. «Αυτό θα το πετύχουμε αν ο λόγος μας πηγάζει από το ευαγγέλιο χωρίς να εκφράζει προσωπικές σκέψεις και θέσεις. Να θυμόμαστε ότι στους χαλεπούς και θορυβώδης αυτούς καιρούς ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την προσωπική μας άποψη αλλά έχει ανάγκη να ακούσει από τους λειτουργούς ανόθευτη την ευαγγελική αλήθεια», σημειώνει.

Ο μητροπολίτης Ιερόθεος στη συνέχεια προτρέπει τα κηρύγματα να διαφέρουν ως ουσιαστικά μηνύματα από τον πολύπλευρο πληροφοριακό καταιγισμό του ανθρώπου της εποχής μας που δημιουργεί σύγχυση και κόπωση. «Να είναι καθαρός πνευματικά, σαφή, ευσύνοπτα και παρακλητικά. Να γεννούν ελπίδα και να τροφοδοτούν την αγωνιστική προσπάθεια», καταλήγει στο υπηρεσιακό του σημείωμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ