Με τη σύμπραξη της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του εκκλησιαστικού ιδρύματος «ο Ευαγγελιστής Μάρκος» τελέστηκε χθες η ακολουθία της Παννυχίδας του βυζαντινού κοσμικού τυπικού στον ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και της Αγίας Ερμιόνης, που βρίσκεται στους χώρους του ιδρύματος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Τόσο ο τελών ιερέας όσο και ο χορός των ψαλτών αποτελείτο από προπυτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες της Θεολογικής Σχολής, ενώ συμμετείχαν και μέλη του χορού ψαλτών «οι Φιλαθωνίται». Τον χορό διηύθυνε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ π. Σπυρίδων Αντωνίου.

Ο π. Σπυρίδων, πριν την έναρξη της ακολουθίας, έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου και της ιστορικής εξέλιξης της ακολουθίας της Παννυχίδας αλλά και του κοντακίου του «Πλουσίου και του Λαζάρου», ποίημα του αγίου Ρωμανού του Μελωδού το οποίο παρεμβλήθηκε στο τέλος της ακολουθίας.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Μια λησμονημένη βυζαντινή ασματική ακολουθία τελέστηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Πατήρ Κωνσταντίνος Πλευράκης

Μετά το πέρας της Παννυχίδας έλαβε τον λόγο ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του ιδρύματος «Ευαγγλιστής Μάρκος» με το πολυποίκιλο κοινωνικό, παιδαγωγικό και φιλανθρωπικό έργο, πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Πλευράκης.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Μια λησμονημένη βυζαντινή ασματική ακολουθία τελέστηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Ο π. Κωνσταντίνος ευχαρίστησε θερμά τον ιερέα και τον χορό των ψαλτών για την άρτια τέλεση της ακολουθίας αλλά και όσους ήρθαν να συμμετάσχουν και να γνωρίσουν αυτή την άγνωστη στους περισσότερους ακολουθία. Σε όλο το εκκλησίασμα, μάλιστα, υπήρξε η φροντίδα να μοιραστεί έντυπο φυλλάδιο που περιείχε ολόκληρη την ακολουθία και το κοντάκιο του αγίου Ρωμανού για την ενεργό συμμετοχή του λαού στην ακολουθία.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: