Την σύμβαση του έργου «Μελέτη στερέωσης Ιεράς Μονής Κόκκινης Εκκλησιάς Πλατυστόμων Λευκάδας», συνολικού προϋπολογισμού 57.663,60 ευρώ, υπέγραψε (22/9/2021) η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Η μελέτη αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις (πτέρυγες) και τον εσωτερικό αύλειο χώρο της Ι.Μ., εξαιρουμένου του Καθολικού (κυρίως ναού). Περιλαμβάνει την εκτίμηση της παθολογίας των κτιρίων/κτισμάτων/κατασκευών, ακόμα και με την πραγματοποίηση εργαστηριακών ελέγχων όπου απαιτείται, τη σύνταξη των σχετικών αρχιτεκτονικών μελετών για την αποκατάστασή τους και τη λήψη απαραίτητων των εγκρίσεων.

O συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης, ανέρχεται σε 57.633,60 ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από τις πιστώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Π.Ε. Λευκάδας

:Oπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς «Το ιστορικό μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς που στέκει αγέρωχο στο οροπέδιο των Πλατυστόμων από τον 15ο αιώνα, αποτέλεσε για την Π.Ε. Λευκάδας ισχυρή πρόκληση για ουσιαστική συμβολή στην εκπόνηση μιας μελέτης αντάξιας της σπουδαίας του πολιτιστικής αξίας.

Βασική μας πεποίθηση είναι ότι πρέπει να διασώσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία μας, και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Οι μέχρι σήμερα σπουδαίες προσπάθειες της Ιεράς Μητροπόλεως, του Ηγουμένου Νικηφόρου, και των πιστών, πέτυχαν να αναστηλωθεί ο κύριος ναός της Κόκκινης Εκκλησιάς. Όμως το υπόλοιπο μνημείο παραμένει ερείπια και δεν αρμόζει στη μεγάλη του σπουδαιότητα.»