Πα, 25/04/25 | 11:12

Λαρίσης: Η Θεσσαλία ανέδειξε πολλούς νεομάρτυρες και διδασκάλους του γένους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Με την παρουσία πλήθος κόσμου και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Λάρισα το συνέδριο με τίτλο “Το μαρτύριο του αίματος – Πνευματική κορύφωση του αγώνα του Γένους”.

Το συνέδριο που εντάσσεται στο πλαίσιο των Συνοδικών εκδηλώσεων για το 1821 και διοργανώθηκε από τη μητρόπολη Λαρίσης σε συνεργασία με την περιφερειακή εκπαίδευση για τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έλαβε χώρα στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα την έναρξη της εκδήλωσης την οποία παρουσίασε ο Καθηγητής Αγιολογίας, Δρ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, έκανε ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ιωάννης Πολέμης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Ο άγιος νεομάρτυς ο Ιβηροσκητιώτης και η ησυχαστική παράδοση του Αγίου Όρους”, διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά στην εισήγησή του, πως “ο ησυχασμός σημαίνει εμπειρία και γνώση του Θεού την οποία όμως δυστυχώς εμείς οι λαϊκοί δεν την έχουμε”, δίνοντας στη συνέχεια ένα παράδειγμα “για το πως η ησυχαστική παράδοση του βυζαντίου δημιουργεί ένα νεομάρτυρα”.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Τα αγιολογικά κείμενα και η εκπαιδευτική αξιοποίησή τους από τον Αθανάσιο Παρίο”, ξεκινώντας αρχικά την εισήγησή του σκιαγραφώντας την προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία και τις πεποιθήσεις του αγίου Αθανασίου του Παρίου για να φτάσει στο βασικό κορμό που αφορούσε στη στόχευση, “να καταδειχθεί αφενός η διδασκαλία του αγίου Αθανασίου του Παρίου για τους αγίους και τους νεομάρτυρες και αφετέρου η ένταξη αυτής της διδασκαλίας στο εκπαιδευτικό του έργο καθώς και τις σκοπιμότητες που υπηρετούσε”.

Ακολούθως τη σκυτάλη έλαβε ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης, αναπτύσσοντας το θέμα: “Εθνική ιδιοπροσωπεία και μαρτύριο στην κολλυβαδική γραμματεία”, ο οποίος μέσα από τη συγκεκριμένη εισήγηση αναφέρθηκε συνοπτικά “στα τρία πρόσωπα των κολλυβάδων πατέρων και πιο συγκεκριμένα τον άγιο Νικόδημο Αγιορείτη, τον άγιο Αθανάσιο Παρίο και τον άγιο Μακάριο Νοταρά”, επισημαίνοντας παράλληλα πως o μοναχισμός αποτελεί την συνείδηση της Εκκλησίας. Αυτό φάνηκε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του ιστορικού πλαισίου της αγωνιζόμενης Εκκλησίας όπως η εικονομαχία και οι ησυχαστικές έριδες”.

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Αλέξανδρος Αλεξάκης, δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί στο συνέδριο για αυτό και την εισήγηση που απέστειλε και βασιζόταν στο θέμα: “Ο άγιος νεομάρτυς Ιωάννης Μονεμβασιώτης”, την παρουσίασε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Λαρίσης π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της όλης εκδήλωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το αίμα του Παιδομάρτυρα Ιωάννη Μονεμβασιώτη που σαν σήμερα μαρτύρησε στη Λάρισα έρευσε υπέρ πίστεως και πατρίδος γιατί η αιχμαλωσία του που τον οδήγησε στο μαρτύριο ήταν απότοκο του σημαντικότερου προεπαναστατικού σκιρτήματος του ελληνισμού των ορλωφικών”.

Από τη μεριά του ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος αφού ευχαρίστησε θερμά τον μητροπολίτη Μουάνζα κ. Ιερώνυμο από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την παρουσία του αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, σημείωσε πως στη Θεσσαλία έχουμε δύο σπουδαία πράγματα για τα οποία πρέπει να καυχόμαστε. “Πρώτον έχουμε νεομάρτυρες και οι εισηγήσεις απόψε ήταν καταλυτικές για να μας παρουσιάσουν το φαινόμενο αυτό των νεομαρτύρων, δηλαδή ανθρώπους που όχι μόνο απλώς ομολογούσαν την πίστη τους στο Χριστό αλλά έδιναν και ένα παράδειγμα ζωής, μία κατεύθυνση σε όλους τους υπόλοιπους και κυρίως με το μαρτύριό τους πείσμωναν τους Έλληνες και ανέκοπταν το ρεύμα των ισλαμισμών”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως και το δεύτερο που έχουμε, είναι “οι λογάδες, οι καθηγητές και οι διδάσκαλοι του γένους. Όλοι αυτοί σμίλευσαν την ψυχή και την καρδιά του νεοέλληνα για να φτάσει να πιάσει το τουφέκι και το σπαθί αποτινάζοντας το βάρβαρο ζυγό της δουλείας”.

Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως στην εποχή μας χρειάζεται να αναδειχθεί το μήνυμα της Επανάστασης στα διακόσια της χρόνια. “Μία επανάσταση που δεν έγινε για να πάρουν οι Έλληνες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής από τους Τούρκους αλλά έγινε για να μπορέσουν να ανασάνουν ελεύθερα σε αυτό που θεωρούσαν ελεύθερη ζωή με τα πρότυπα τα οποία είχαν. Για αυτό και η περίπτωση της Θεσσαλίας είναι άξια παρατήρησης και επιστημονικών αναλύσεων αφού είναι ο μόνος τόπος που συνδυάζει το πνεύμα, το φρόνημα και την ψυχή του 21, χωρίς να έχει ούτε ένα πολεμικό γεγονός”, κατέληξε.

Το συνέδριο έκλεισε με τους σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Βασιλική Ζιάκα και η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Αικατερίνη Καραγιώργου, ενώ στη συνέχεια  βραβεύτηκαν οι μαθητές που πρώτευσαν στους μαθητικούς διαγωνισμούς με θέμα, “διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Τιμώντας τους Θεσσαλούς Νεομάρτυρες του 1821”.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ