Τε, 12/06/24 | 22:52

Λαρίσης προς Επιστήμονες: Μην ανακατεύεστε στα εσωτερικά της Εκκλησίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Να καλλιεργήσουμε μέσα μας την κινητήρια δύναμη της αγάπης προέτρεψε τους πιστούς ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος από την Λάρισα.

“Δυστυχώς η κοινωνία σήμερα δεν κινείται από αυτή την κινητήρια δύναμη”, ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος από το ιερό βήμα του αγίου Νικολάου όπου τέλεσε τη θεία λειτουργία για την εορτή των εν Λαρίση αγίων και πρόσθεσε πως “αυτό δυστυχώς εκφράζεται και από πολλούς χριστιανούς οι οποίοι προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να μας αποδείξουν πόσο ανορθόδοξα είναι τα μέτρα που έχουν παρθεί και δεν ταιριάζουν με την ορθόδοξη θεολογία και παράδοση. Αυτό όμως είναι τελείως αντιθεολογικό και αντιεπιστημονικό”, επισήμανε ο Σεβασμιότατος, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πιστούς να πρυτανεύσει η λογική αυτές τις δύσκολες στιγμές γιατί, όπως υπογράμμισε “η ένταση, η οξύτητα και ο θυμός είναι απόδειξη ότι δεν έχουμε αγάπη και αν δεν έχουμε αγάπη μέσα μας, δεν μπορούμε να διεκδικούμε να έρθουμε στην εκκλησία”.

Θέλοντας να αναφερθεί στο που οδηγείται ένας χριστιανός όταν μέσα του δεν έχει υπακοή στην αγάπη, ο μητροπολίτης Λαρίσης τόνισε πως “η πίστη του τότε από ένα σημείο και μετά γίνεται πείσμα, ιδεολογία στο όνομα της οποίας κοιτά να πατήσει σε όποιον του αντιτίθεται στο εγωιστικό του θέλημα και βρίσκει πρόφαση να αντιδρά εκεί που δεν υπάρχει πνευματικότητα”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “τότε τα κίνητρά του δεν είναι καθαρά και πνευματικά, αλλά εγωιστικά”.

Παίρνοντας αφορμή από ορισμένους που διαδίδουν ότι μέσα στον ναό δεν μεταδίδεται καμία ασθένεια από το συνωστισμό, ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε πως “πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι ότι δήθεν μέσα στον ναό δεν κινδυνεύουν όσοι μπαίνουν, αφού οι νόμοι της φύσης δεν καταργούνται ούτε εκεί και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε εμείς οι χριστιανοί που έχουμε λογική λατρεία. Για αυτό το λόγο εξάλλου και δύο φορές το χρόνο κάνουμε απολύμανση, σκουπίζουμε και καθαρίζουμε τους ναούς μας” και συμπλήρωσε πως “μέσα στον ναό το μόνο αδιαπραγμάτευτο, το μόνο που δεν είναι επικίνδυνο και είναι ασφαλές, είναι η θεία κοινωνία”.

Προσπαθώντας να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μητρόπολη από τους νέους περιορισμούς, ο μητροπολίτης Λαρίσης σημείωσε πως “είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί αυτή η αναλογία των εννέα ατόμων” και πρόσθεσε πως “πέρα όμως από αυτό η απόφαση αυτή εμποδίζει δικαιώματα ανθρώπων και πιστών, πλήττει το θρησκευτικό τους συναίσθημα από την απόλυτη θεία λατρεία”, διευκρινίζοντας όμως πως “εμείς δείχνουμε υπακοή στο όνομα της αγάπης και της Εκκλησίας και εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτά, γιατί πιστεύουμε ότι στη βάση τους θα αποδώσουν”.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες κατηγορίες ορισμένων επιστημόνων, ο κ. Ιερώνυμος μετά και από την χθεσινή τοποθέτηση του μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών, θέλοντας να πάρει και ο ίδιος θέση, υπογράμμισε πως “ενώ είμαστε οι πλέον νομιμόφρονες και οι πλέον πιστοί, αφού τηρούμε όλα όσα εξαγγέλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σπεύδουν όλοι αυτοί να ανακατευτούν ακόμη και στα πιο εσωτερικά και άγια της εκκλησίας μας χωρίς καν να τους πέφτει λόγος και να μιλούν για τη θεία κοινωνία” και συμπλήρωσε πως “αν μας αποδείξουν έστω ότι και ένας έχει πεθάνει από τη θεία κοινωνία ή αρρώστησε από αυτή τότε το συζητάμε”, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως “η θεία κοινωνία διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι είναι το πλέον ασφαλές και κάτι το οποίο δεν μεταδίδει το θάνατο την υποψία και τη φθορά και για αυτό δεν χρειάζεται όλοι αυτοί να μας κάνουν υποδείξεις”.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης μιλώντας για τους τοπικούς αγίους που τιμώνται σήμερα κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ανέφερε πως “οι εν Λαρίση άγιοι δίνουν το μέτρο της αγιότητας, δείχνουν το μέτρο της αντοχής στις θλίψεις και στα μαρτυρία και αποδεικνύουν το εφαρμόσιμο και κατορθωτό της αγιότητας παρά τις αντιξοότητες μέσα στην εκκλησία”.

Ο κ. Ιερώνυμος που ήταν πλαισιωμένος μόνο από δυο κληρικούς τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μουρτζανό και τον εφημέριο του ναού αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Μαργαριτόπουλο, έκλεισε λέγοντας πως “με πίστη και υπομονή θα βγούμε σύντομα σε καλύτερες ημέρες από αυτή τη δύσκολη περίοδο και δοκιμασία και θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ξανά τους ναούς μας”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ