ΟRTHODOXIA.INFO | ΚΑΡΔΙΤΣΑ – Αναστάσιος Βόπης Μέσα σε κλίμα αναστάσιμης χαράς εορτάστηκε σήμερα το πρωί στην Καρδίτσα η μνήμη του πολιούχου και προστάτου της, αγίου ιερομάρτυρος Σεραφείμ.

Της αρχιερατικής θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προέστη ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντος και του οικείου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από το θαύμα που έκανε ο άγιος Σεραφείμ στην πόλη της Καρδίτσας ανέφερε πως “σήμερα εορτάζουμε ουσιαστικά τον φόβο των ανθρώπων έναντι των φυσικών φαινομένων. Την βοήθεια του αγίου και, τέλος, την ελπίδα ότι με την πίστη μας στο Θεό έχουμε την υπέρβαση αυτού του φόβου”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως και εμείς σήμερα έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε αφού πολλές φορές ο φόβος αυτός μας κάνει να παίρνουμε μέτρα και να ετοιμαζόμαστε. “Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι o σπουδαιότερος φόβος πάνω στον οποίο πρέπει να ελπίζουμε, όχι για να παραλύουν oι δυνάμεις μας αλλά για να αυξάνονται, είναι ο φόβος του Θεού”.

Θέλοντας να περιγράψει τον θεϊκό αυτό φόβο, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως “είναι ουσιαστικά ο σεβασμός που μας δίνει την βεβαιότητα της πίστης και την ελπίδα της ανάστασης και μας κάνει να πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις μας.  Να προχωράμε μπροστά αισθανόμενοι την ευθύνη έναντι του Θεού και των ανθρώπων και μας κάνει παράλληλα να έχουμε την πεποίθηση ότι με την δύναμη του Θεού όλα μπορούμε να τα νικήσουμε”.

Αναφερόμενος στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε σήμερα ως κοινωνία, ο κ. Ιερώνυμος αφού επέστησε την προσοχή όλων μας στο να κατανοήσουμε ότι αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μας δεν αφορούν έναν αλλά όλους, τόνισε πως “θα πρέπει ως άνθρωποι να συνεργαστούμε και να κατανοήσουμε ότι ο διπλανός μας είναι αδελφός μας. Να πιαστούμε χέρι χέρι μαζί του για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να βγούμε από την όποια δυσκολία”, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως “όταν παλεύει ένας, είναι καταδικασμένος να νικηθεί. Όταν παλεύουν όμως πολλοί μαζί και μάλιστα ως ολόκληρη κοινωνία, τότε η νίκη είναι αναπόφευκτη”.

Ο κ. Ιερώνυμος έκλεισε με την διαπίστωση πως “μόνο αν συστρατευτούμε όλοι μαζί και αντιμετωπίσουμε τους κοινούς κινδύνους θα μπορέσουμε να δούμε ένα λαμπρότερο και καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Τότε θα κατανοήσουμε και θα ψηλαφήσουμε για ακόμη μια φορά την δόξα του Θεού και την δύναμη των αγίων του”.

Ακολούθησε λιτάνευση της τιμίας κάρας και της ιεράς εικόνας του αγίου πέριξ του ναού, ενώ στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο εψάλη από τους δυο αρχιερείς ειδική δέηση ενώπιον του αγίου.

Ετικέτες: