Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 21:42

ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΠΕΞΩ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαρίσης: “Ο κάθε πολιτικός σχηματισμός δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται την εκκλησία και την θρησκευτικότητα των ανθρώπων”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης «Ο κάθε πολιτικός σχηματισμός δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται την εκκλησία και την θρησκευτικότητα των ανθρώπων. Την εκκλησιαστικότητα, το ήθος και την πίστη την εκφράζει η Ιερά Σύνοδος και δεν την εκφράζουν ούτε πολιτικοί σχηματισμοί ούτε κόμματα», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, με αφορμή τα διάφορα μικροπολιτικά παιχνίδια που κάποιοι παίζουν εις βάρος της εκκλησίας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Κληθείς να απαντήσει για το αν αδίκως το κόμμα Νίκη συνδέθηκε με την επίσημη ορθόδοξη εκκλησία, ο κ Ιερώνυμος σημείωσε πως, «η ορθόδοξη εκκλησία είναι η εκκλησία του όλου. Εγώ ως επίσκοπος είμαι για όλους ακόμη και για αυτούς που μπορεί να θέλουν να σταθούν απέναντί μου. Είμαι για όλους και δεν μπορώ να απορρίψω κάποιους, συνεπώς εγώ ως εκκλησία δεν μπορώ να πω πως είμαι με αυτόν και δεν είμαι με τον άλλον, ούτε μπορώ ως εκκλησία που διεκδικώ το όλον να κλειστώ σε σχήματα του 3% ή του 40%, διότι αυτομάτως είναι σαν να αποκλείω όλους τους υπόλοιπους την στιγμή που η διάθεσή μου είναι να κερδίσω τους πάντες. Άρα, από αυτό ξεκινώντας δεν μπορούμε να πούμε πως η εκκλησία έχει προτίμηση σε κάποιον συγκεκριμένα», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε όσους ενέπλεξαν τον ίδιο με το κόμμα Νίκη, ο μητροπολίτης Λαρίσης επεσήμανε πως, «εγώ τον πρόεδρο του κόμματος τον έχω συναντήσει μία φορά που είχε κληθεί να μιλήσει σε μία εκδήλωση κάποιας ενορίας στη Λάρισα, την πρώτη χρονιά που είχα έρθει ως επίσκοπος. Είχε πει κάποια πράγματα, εγώ είχα διαφωνήσει σε κάποια σημεία, του το είχα πει ως αντιφώνηση στην ομιλία του, το είχε δεχτεί, από εκεί και μετά, δεν είχαμε πλέον άλλη επαφή».

Για το αν χρηματοδότησε το συγκεκριμένο κόμμα που ισχυρίζονται κάποιοι, ο ιεράρχης τόνισε πως, «εγώ δεν έχω ακόμη τελειώσει την υπόθεση με τα σεισμόπληκτα, τρέχει η μητρόπολη και να βρει χρήματα και να προσπαθήσει να δρομολογήσει αποθέματα ώστε να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το πρόβλημα των ναών μας. Εγώ δεν στέκομαι σε αυτά γιατί τα θεωρώ πολύ φθηνά και μικρά πράγματα τα οποία συμβαίνουν τη συγκεκριμένη στιγμή και που αύριο δεν θα τα θυμόμαστε».

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε πως, «σε κάθε περίπτωση η μητρόπολη είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και δεν νομιμοποιείται, δεν δικαιολογείται και δεν μπορεί να διαθέσει κονδύλια για τέτοια πράγματα. Άρα, είναι αυτονόητο και κατανοητό ότι τέτοιες κατηγορίες υπάρχουν μόνο ως πυροτεχνήματα ενδεχομένως για να πλήξουν τους από εδώ ή τους από εκεί».

Για συγκεκριμένα κόμματα που παρουσιάζονται ότι έχουν σχέση με εκκλησιαστικότητα, με ηθική και με θρησκευτικό λόγο, ο Σεβασμιώτατος σχολίασε πως, «εκτός από εμάς που είμαστε η επίσημη εκκλησία πηγαίνουν και σε αποκόμματα εκκλησιαστικά και σε άλλα μορφώματα τα οποία δεν ξέρω κατά πόσον είναι εκκλησία και εκεί καπηλεύονται ανοιχτά ψήφους. Όλα αυτά εμείς ως εκκλησία δεν μπορούμε να μην τα παρατηρήσουμε και να μην τα στιγματίσουμε. Σε κάθε περίπτωση θα παρακαλούσα να αφήσουν την ορθόδοξη εκκλησία και το όνομά της απέξω από όλη αυτή τη μικροπολιτική».

Ο μητροπολίτης Λαρίσης κατέληξε ωστόσο με τη διαπίστωση πως, «αφενός η εκκλησία δεν μπορεί να στηρίξει συγκεκριμένη πολιτική παράταξη και αφετέρου η υπερβολική επίκληση της εκκλησίας προκειμένου να πείσουν ανθρώπους να ψηφίσουν πολιτικούς, αναιρεί λίγο και το εκκλησιαστικό ήθος και το λόγο του Χριστού».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ