Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 9:20

ΛΑΡΙΣΗΣ: Ο μεγαλύτερος εχθρός της Ορθοδοξίας είναι η θρησκοληψία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Να βαδίσουμε και εμείς μέσα από το Σταυρό που βάδισε και ο Χριστός προέτρεψε τους πιστούς ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος.

“Πρέπει και εμείς να σταυρωθούμε όχι σαρκικά αλλά πνευματικά”, τόνισε σήμερα το πρωί ο κ. Ιερώνυμος που τέλεσε τη θεία λειτουργία για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και πρόσθεσε πως “μόνο έτσι θα σταυρώσουμε τη σάρκα, την επιθυμία, την κοσμικότητα και το εγωιστικό μας φρόνιμα”.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης, θέλοντας να αναφερθεί στο λόγο που ο Σταυρός μας προσφέρεται άδειος μόνο με το ξύλο, σημείωσε πως “εκεί επάνω πρέπει να τοποθετήσει ο καθένας μας και το δικό του εαυτό. Η εκκλησία έρχεται και μας λέει πως μέσα από αυτό το δρόμο το σταυρικό βάδισε και ο Χριστός, χαρίζοντάς μας την αιώνια ζωή, την ανάσταση, τη θεία δόξα, τον αγιασμό, τη θέωση και όλα τα αγαθά της πνευματικής ζωής”.

Ο κ. Ιερώνυμος, προσπαθώντας να εξηγήσει με ποιον τρόπο μπορεί να μας μιλήσει ο Σταυρός, υπογράμμισε πως “πολλές φορές τα καλυτέρα κηρύγματα δεν έχουν σχέση με λόγια και φωνή, αλλά με σιωπή, με παράδειγμα, με σύμβολα, με εικόνες και από το φιλότιμο των άλλων ανθρώπων”.

Από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο μητροπολίτης Λαρίσης, επιδιώκοντας να αιτιολογήσει κάποιες συμβολικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται μέσα στην εκκλησία, επεσήμανε πως “κάποιοι προσπαθούν να τις ερμηνεύσουν κυριολεκτικά και έχουμε πρόβλημα πολλές φορές μαγικής αντιμετώπισης των θαυμάτων και μαγικής αντίληψης πολλών πραγμάτων σε σχέση με τον ιερέα και τα μυστήρια. Για αυτό και ο μεγαλύτερος εχθρός της Ορθοδοξίας είναι η θρησκοληψία”.

Ο κ. Ιερώνυμος, θέλοντας να αιτιολογήσει την παραπάνω του σκέψη, τόνισε πως “από τους απ΄ έξω ποτέ δεν κινδυνεύουμε, από τους μέσα κινδυνεύουμε μια ζωή. Από αυτούς που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κατανοήσουν την ορθότητα των εννοιών από αυτά που κηρύσσονται και καταλαβαίνουν δικά τους πράγματα” και συμπλήρωσε πως  “όλοι αυτοί έρχονται στην εκκλησία κουβαλώντας τα δικά τους πιστεύματα τα οποία πολλές φορές προσπαθούν να μας τα επιβάλλουν ως δήθεν αληθινά και ορθόδοξα”.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης, αναφερόμενος στην υπεροψία ορισμένων ανθρώπων, σημείωσε πως “πολλοί νομίζουν ότι για να γίνουν σπουδαίοι και να τους καμαρώσει η ανθρωπότητα πρέπει να ανέβουν κοινωνικά και οικονομικά. Στην Ορθοδοξία όμως εμείς πιστεύουμε πως όποιος νομίζει ότι ανεβαίνει, θα έρθει η στιγμή που θα κατέβει και η πτώση του μαζί με τη συντριβή θα είναι οριστική. Για αυτό αν θέλουμε να μάθουμε να αξίζουμε κάτι και αν θέλουμε να μας παραδέχονται ο Θεός και οι άνθρωποι, πρέπει να κατέβουμε και να ταπεινωθούμε”.

Θέλοντας να αναφερθεί στο διχασμό των Ελλήνων, ο κ. Ιερώνυμος, επεσήμανε πως “δεν ξέρω αν το έχουμε καμάρι ή κατάρα ως λαός εμείς οι Έλληνες. Για ψύλλου πήδημα διαιρούμαστε κάνοντας ζημιά στον εαυτό μας” διευκρινίζοντας πως “απ΄έξω κανείς δεν μπορεί να μας κάνει ζημιά. Για αυτό δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τους απ΄έξω, αλλά εμάς τους ίδιους”.

Κλείνοντας, o μητροπολίτης Λαρίσης κάλεσε τον καθένα ξεχωριστά να δεχτεί την πρόσκληση που του απευθύνει η εκκλησία μέσα από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “έτσι μας δείχνεται ποιος είναι ο πραγματικός δρόμος και η πορεία της ζωής που πρέπει όλοι μας να ζήσουμε”.

Φωτογραφία αρχείου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ